Świat
RSS-
19-02-2016,13:00
W amerykańskich chłodniach więcej mięsa niż przed rokiem
Wzrósł poziom zapasów mięsa z kurczaków (21 proc.), mięsa wołowego (16 proc.), wieprzowiny (8 proc.), mięsa z indyków (3 proc.), a także mięsa jagnięcego i baraniny ( 22 proc.). -
17-02-2016,14:35
Dania będzie mogła wznowić eksport wołowiny do Japonii
Rząd w Kopenhadze zapowiedział, że zamierza rozpocząć do Japonii wysyłki jęzorów, przepon oraz innych podrobów wołowych, które na krajowym rynku nie mają wielu nabywców. -
17-02-2016,9:25
Ceny żywności na świecie najniższe od prawie 7 lat
W najbliższych miesiącach nie należy się spodziewać wyraźnego odbicia cen żywności, która na całym świecie jest najtańsza od niemal siedmiu lat. Dopiero czwarty kwartał przyniesie podwyżki stawek za mleko i mięso. -
15-02-2016,13:45
Kanada może zdystansować USA w eksporcie zbóż
Kanadyjskie firmy zajmujące się eksportem pszenicy sporo inwestują w infrastrukturę portową i zamierzają zwiększyć sprzedaż przede wszystkim na rynki azjatyckie. -
15-02-2016,12:25
Chiny sprowadzają coraz więcej wieprzowiny
Różnica w cenach między wieprzowiną z produkcji krajowej a importowaną wynosiła nawet połowę. Pomimo, że deprecjacja chińskiej waluty powodowała podrożenie dostaw, wysokie koszty produkcji krajowej sprzyjały importowi. -
13-02-2016,12:30
Węgiel coraz tańszy. Rynek nadal w głębokiej recesji
Recesja obejmuje swym zasięgiem wszystkie rynki węglowe – ponieważ ceny stale spadają, trudno już mówić o tzw. poziomach krytycznych cen węgla energetycznego.