Świat
RSS-
18-12-2017,12:05
Słyną z wołowiny wysokiej jakości
Wybierając się do Stanów Zjednoczonych, grzechem byłoby nie spróbować tamtejszego steka. Produkcja wołowiny na rynku amerykańskim związana jest nie tylko z wysokimi standardami, ale także głęboko zakorzenioną tradycją. -
09-12-2017,13:00
Podpisano ważną umowę handlową. Rolnictwo może wiele zyskać
Dla państw unijnych umowa o partnerstwie gospodarczym z Japonią (EPA) oznacza zniesienie znacznej większości ceł płaconych przez europejskie przedsiębiorstwa, które łącznie sięgają 1 mld euro rocznie. -
18-11-2017,11:00
Poprawa jakości ziemi uprawnej pomaga wychwycić CO2
Gleba w naturalny sposób absorbuje z atmosfery węgiel w procesie sekwestracji, dzięki czemu nie tylko maleje ilość szkodliwych gazów cieplarnianych, ale również zwiększa się żyzność ziemi. -
13-11-2017,11:10
Dywersyfikacja upraw kluczem do bezpieczeństwa żywnościowego
- W obliczu katastrofalnych zmian klimatycznych niezbędna jest szersza dywersyfikacja uprawianych roślin - uważa prof. Sayed Azam-Ali z Uniwersytetu w Nottingham. Pszenica, ryż, kukurydza i soja stanowią 60 proc. produkowanej na świecie żywności. -
10-11-2017,9:00
Niepewność na światowym rynku paliw
Na rynkach oczekuje się, że OPEC wraz ze swoimi partnerami - w tym z Rosją - zdecyduje o przedłużeniu obecnego porozumienia o niższych dostawach ropy z OPEC poza marzec 2018 r. -
30-10-2017,11:50
Jedzenie nabiału zmieniło ludzką czaszkę. Naukowcy mają dowody
Narodziny rolnictwa, a przede wszystkim pojawienie się nabiału, nieznacznie wpłynęło na kształt ludzkiej czaszki - wynika z najnowszych badań antropologa Davida Katza z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis.