Żywiec wieprzowy najtańszy od czterech lat
Na początku marca ceny wieprzowiny w Chinach osiągnęły najniższy poziom od czterech lat. Stawka w głównych regionach chowu wyniosła nieco ponad 11 juanów/kg (1,74 dolarów), czyli o 20 proc. mniej niż na początku stycznia.
Spadki cen związane były z szybką ekspansją dużych gospodarstw utrzymujących trzodę w Państwie Środka. W związku z tym wzrost podaży prawdopodobnie wyprzedza spowolnienie wzrostu popytu - informują analitycy Banku BGŻ BNP Paribas.

Import wieprzowiny do Chin wzrośnie. Walka o ten rynek nabiera rozpędu
Obniżki stawek są również konsekwencją uwolnienia części rezerw wieprzowiny z magazynów rządowych.
Sytuacja ta może również wpłynąć na mniejszy import produktów wieprzowych.
Eksperci podkreślają, że podczas gdy liczba dużych gospodarstw w Chinach zwiększa się, to w 2017 r. ze względu na wymagania środowiskowe sporo małych utrzymujących trzodę zostało zamkniętych.
Zdaniem znawców rynku ceny w dalszej części roku powinny wzrosnąć, ale w 2019 r. zostaną poddane ponownej presji, gdyż coraz więcej nowych gospodarstw rozpoczyna produkcję.
- Książki warte polecenia: Sygnały świń