Winą są dobrej jakości, ale zbyt często źle oznaczone
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych skontrolowała w drugim kwartale jakość handlową wina z winogron pochodzących z upraw winorośli w Polsce. Objęto nią 32 podmioty, nieprawidłowości dotyczyły głównie oznakowania.
W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 3 partie. Nie stwierdzono nieprawidłowości. Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 23 partiach. Z uwagi na zaniżoną zawartość alkoholu zakwestionowano 1 partię wina.
Producenci i przedsiębiorcy wyrabiający wino mają coraz mniej czasu
Gorzej wypadała kontrola oznakowania. Sprawdzono je w 50 partiach, z czego w 27 stwierdzono nieprawidłowości (54 proc.).
Dotyczyły m.in.: braku wskazania miejsca wytworzenia, kategorii produktu i warunków przechowywania.
Na niektórych etykietach brakowało informacji o podmiocie butelkującym lub były podane w nieprawidłowy sposób.
W ewidencji KOWR na 2019/2020 r. wpisanych jest 295 podmiotów wytwarzających wino.
W 2018/2019 produkcja wina w Polsce osiągnęła poziom ponad 12 tys. hl., głównie wytwarzane są białe wina (ponad 7,7 tys. hl).
Winorośl uprawia się na obszarze ok. 460 ha.
- Rolnictwo bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś