Ubodzy dostaną prawie 100.000 ton produktów spożywczych

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
18-11-2015,8:10 Aktualizacja: 18-11-2015,8:40
A A A

Około 92,6 tys. ton żywności o wartości ponad 265 mln zł trafi w tym roku do organizacji charytatywnych w naszym kraju w ramach unijnej pomocy żywnościowej.

Iwona Ciechan, rzeczniczka Agencji Rynku Rolnego Iwona Ciechan poinformowała, że od maja do listopada do magazynów organizacji charytatywnych w całym kraju dostarczono ok. 66 930 ton żywności, czyli ok. 80 proc. ilości przewidzianej do dystrybucji w tym roku. Dostawy potrwają do grudnia, natomiast przekazywanie żywności do osób najbardziej potrzebujących potrwa do kwietnia 2016 roku.

W 2015 r. do tych organizacji trafi łącznie ponad 92,6 tys. ton, w tym 83 tys. ton (ok. 90 proc.) stanowi żywność współfinansowana ze środków unijnych, pozostałe 9,6 tys. ton żywności organizacje planują pozyskać z innych źródeł np.: ze zbiórek.

ceny żywności, wzrost cen, produkty rolno-spożywcze

Grudniowe ceny żywności mogą być wyższe 1-2 proc.

Ceny detaliczne żywności w grudniu mogą być o 1-2 proc. wyższe niż przed rokiem, jak przewidują eksperci Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. We wrześniu br. po wielu miesiącach spadków żywność podrożała o 0,6 proc. Do...

Do magazynów tych organizacji pomocowych dostarczane są: artykuły skrobiowe (makaron świderki, kasza jęczmienna, ryż, płatki kukurydziane, kawa zbożowa) - ok. 24 tys. ton; artykuły mleczne(mleko UHT, sery dojrzewające, sery topione) - 16,2 tys. ton; artykuły owocowo-warzywne (groszek z marchewką, sok jabłkowy, dżem truskawkowy, koncentrat pomidorowy) - 15,5 tys. ton; artykuły mięsne (mielonka wieprzowa, klopsiki w sosie własnym) - 12,8 tys. ton; cukier - ok. 9 tys. ton oraz olej rzepakowy - 5,5 tys. ton.

Pomoc mogą otrzymywać osoby (rodziny) znajdujące się w najtrudniejszej sytuacji (np. ubóstwo, sieroctwo, bezdomność, bezrobocie, niepełnosprawność długotrwała lub ciężka choroba) oraz których dochód nie przekracza 150 proc. kryterium dochodowego uprawniającego do korzystania z pomocy społecznej, tj. 951 zł w przypadku osoby samotnie gospodarującej lub 771 zł w przypadku osoby w rodzinie.

Unijna pomoc żywnościowa realizowana jest w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym (FEAD), który został utworzony w 2014 roku. Na ten cel jest na lata 2014-2020 dla wszystkich krajów członkowskich 3,8 mld euro.
żywność regionalna, lubelskie, wymogi prawne, wymogi sanitarne

Żywność regionalna zgodna z wymogami prawa

Sprzedaż wyrobów regionalnych jest dla rolników coraz popularniejszą, uzupełniającą formą zarobkowania. Co może być największym problemem przy jej uruchamianiu? Czego powinno się wówczas wystrzegać? Podczas seminarium...

Budżet programu operacyjnego w Polsce na lata 2014-2020 wynosi 556,9 mln euro, w tym: 473,4 mln euro to środki z budżetu UE (85 proc.), a resztę (83,5 mln euro) musi wyłożyć budżet krajowy.

Polska jako jeden z nielicznych krajów rozpoczęła realizacje tego programu już w ubiegłym roku. W tym kontynuuje te działania, uczestniczą w nich: 4 tzw. organizacje partnerskie o zasięgu ogólnopolskim (Federacja Polskich Banków Żywności, Caritas Polska, Polski Komitet Pomocy Społecznej, Polski Czerwony Krzyż); 73 organizacje regionalne (banki żywności, oddziały okręgowe PKPS/PCK) i 1 439 organizacje lokalne (m.in. lokalne stowarzyszenia i fundacje, oddziały rejonowe PKPS/PCK).

Za realizację programu w Polsce jako instytucja zarządzająca odpowiada Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej. Instytucją pośredniczącą jest Agencja Rynku Rolnego, która przeprowadza przetargi na dostawy żywności do magazynów organizacji partnerskich, koordynuje ich realizację oraz dokonuje rozliczeń i płatności dla wykonawców.

Poleć
Udostępnij