Ubodzy dostaną prawie 100.000 ton produktów spożywczych
Około 92,6 tys. ton żywności o wartości ponad 265 mln zł trafi w tym roku do organizacji charytatywnych w naszym kraju w ramach unijnej pomocy żywnościowej.
Iwona Ciechan, rzeczniczka Agencji Rynku Rolnego Iwona Ciechan poinformowała, że od maja do listopada do magazynów organizacji charytatywnych w całym kraju dostarczono ok. 66 930 ton żywności, czyli ok. 80 proc. ilości przewidzianej do dystrybucji w tym roku. Dostawy potrwają do grudnia, natomiast przekazywanie żywności do osób najbardziej potrzebujących potrwa do kwietnia 2016 roku.
W 2015 r. do tych organizacji trafi łącznie ponad 92,6 tys. ton, w tym 83 tys. ton (ok. 90 proc.) stanowi żywność współfinansowana ze środków unijnych, pozostałe 9,6 tys. ton żywności organizacje planują pozyskać z innych źródeł np.: ze zbiórek.
Grudniowe ceny żywności mogą być wyższe 1-2 proc.
Do magazynów tych organizacji pomocowych dostarczane są: artykuły skrobiowe (makaron świderki, kasza jęczmienna, ryż, płatki kukurydziane, kawa zbożowa) - ok. 24 tys. ton; artykuły mleczne(mleko UHT, sery dojrzewające, sery topione) - 16,2 tys. ton; artykuły owocowo-warzywne (groszek z marchewką, sok jabłkowy, dżem truskawkowy, koncentrat pomidorowy) - 15,5 tys. ton; artykuły mięsne (mielonka wieprzowa, klopsiki w sosie własnym) - 12,8 tys. ton; cukier - ok. 9 tys. ton oraz olej rzepakowy - 5,5 tys. ton.
Pomoc mogą otrzymywać osoby (rodziny) znajdujące się w najtrudniejszej sytuacji (np. ubóstwo, sieroctwo, bezdomność, bezrobocie, niepełnosprawność długotrwała lub ciężka choroba) oraz których dochód nie przekracza 150 proc. kryterium dochodowego uprawniającego do korzystania z pomocy społecznej, tj. 951 zł w przypadku osoby samotnie gospodarującej lub 771 zł w przypadku osoby w rodzinie.
Unijna pomoc żywnościowa realizowana jest w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym (FEAD), który został utworzony w 2014 roku. Na ten cel jest na lata 2014-2020 dla wszystkich krajów członkowskich 3,8 mld euro.
Żywność regionalna zgodna z wymogami prawa
Budżet programu operacyjnego w Polsce na lata 2014-2020 wynosi 556,9 mln euro, w tym: 473,4 mln euro to środki z budżetu UE (85 proc.), a resztę (83,5 mln euro) musi wyłożyć budżet krajowy.
Polska jako jeden z nielicznych krajów rozpoczęła realizacje tego programu już w ubiegłym roku. W tym kontynuuje te działania, uczestniczą w nich: 4 tzw. organizacje partnerskie o zasięgu ogólnopolskim (Federacja Polskich Banków Żywności, Caritas Polska, Polski Komitet Pomocy Społecznej, Polski Czerwony Krzyż); 73 organizacje regionalne (banki żywności, oddziały okręgowe PKPS/PCK) i 1 439 organizacje lokalne (m.in. lokalne stowarzyszenia i fundacje, oddziały rejonowe PKPS/PCK).
Za realizację programu w Polsce jako instytucja zarządzająca odpowiada Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej. Instytucją pośredniczącą jest Agencja Rynku Rolnego, która przeprowadza przetargi na dostawy żywności do magazynów organizacji partnerskich, koordynuje ich realizację oraz dokonuje rozliczeń i płatności dla wykonawców.