Rybacy nie mają wątpliwości. Dorsz jest w słabej kondycji

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
04-09-2017,8:45 Aktualizacja: 04-09-2017,9:01
A A A

Propozycje KE ograniczenia połowów wschodniego stada dorsza na Bałtyku to sygnał, że nadal nie jest z nim dobrze - uważa Ryszard Klimczak, prezes Stowarzyszenia Armatorów Rybołówstwa Morskiego w Kołobrzegu.

Bruksela zaproponowała, by w 2018 r. rybacy mogli wyłowić ze wschodniego stada dorsza 22.275 ton ryb, czyli o 28 proc. mniej niż w poprzednim roku. To już kolejne cięcie kwoty połowowej dla tego gatunku w ostatnich latach. Dorsz zarówno ze wschodniego, jak i zachodniego stada nie jest w dobrym stanie.

Rybołówstwo, Rybołówstwo morskie, połowy ryb, morze bałtyckie, łowiska morskie, System kontroli rybołówstwa

Resort niezadowolony z oceny zasobów dorsza na Bałtyku

Polska administracja jest rozczarowana doradztwem i oceną faktycznego stanu zasobów stada dorsza wschodniego na Bałtyku - poinformowało ministerstwo gospodarki morskiej i żeglugi śródlądowej, odnosząc się do propozycji KE ograniczenia...

- Redukcja to sygnał, że z dorszem nie jest jeszcze tak dobrze, jak należałoby oczekiwać. To już ósmy rok, w którym występuje redukcja połowowa dla rybaków całego basenu Morza Bałtyckiego. Pomimo że w tym czasie wprowadzono różnego rodzaju zasady ochronne stad dorsza, efektów tej działalności jeszcze nie widać. Naukowcy twierdzą, że małego dorsza jest bardzo dużo, ale jego masa mięsna nie przyrasta tak szybko - przekonuje Klimczak.

Według szefa SARM, kondycja dorsza nieco się jednak poprawia. - Nie jest tak mocno wychudzony jak to było w latach poprzednich. Tkanka mięsna jest wyraźnie lepsza niż 2-3 lata temu. W strefie przybrzeżnej już coraz częściej się pokazuje, a przez kilka lat go tam nie było. Nie są to ilości powalające oczywiście, ale delikatną poprawę widać - dodaje.

Większość polskiej floty rybackiej, czyli jednostki małe, dotychczas była nastawiona na połowy dorsza. Po wprowadzeniu propozycji KE pojawi się problem, co z tą flotą typowo dorszową zrobić.

Poleć
Udostępnij