Przybywa producentów ekologicznych. Znamy oficjalne dane za 2021 rok
W latach 2004-2021 liczba producentów ekologicznych w Polsce zwiększyła się z blisko 3,8 tys. do 21,7 tys. - poinformowała Małgorzata Waszewska z Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
Podczas posiedzenia senackiej komisji rolnictwa i rozwoju wsi w Lublinie przedstawicielka IJHAR-S zaprezentowała pierwsze oficjalne dane dotyczące stanu rolnictwa ekologicznego w Polsce w 2021 r.
Polacy kupują coraz więcej żywności ekologicznej. Rosnąca inflacja to zmieni?
Poinformowała, że w latach 2020-2021 r. liczba producentów ekologicznych zarejestrowanych w Polsce wzrosła o 7,5 proc. (z 20,2 tys. do 21,7 tys. podmiotów). Dla porównania w 2004 r. zarejestrowanych ich było prawie 3,8 tys.
Najwięcej producentów ekologicznych jest w województwach: warmińsko-mazurskim (3,5 tys.), podlaskim (3,4 tys.) i mazowieckim (2,8 tys.), natomiast najmniej w opolskim (87), śląskim(225) i kujawsko-pomorskim (489).
- Powierzchnia ekologicznych użytków rolnych wzrosła prawie o 8 proc. w porównaniu do 2020 r. - powiedziała Waszewska. Doprecyzowała, że łączna powierzchnia ekologicznych użytków rolnych poszła w górę z 509 tys. ha do 549 tys. ha.
Największą powierzchnię miały gospodarstwa w województwach: warmińsko-mazurskim (114 tys. ha), zachodniopomorskim (109 tys. ha) i podlaskim (60 tys.), natomiast najmniejszą w opolskim (2,6 tys. ha), śląskim (3,7 tys. ha) i małopolskim (7,9 tys. ha).
Waszewska poinformowała, że w 2021 r. gospodarstwa ekologiczne wytworzyły 313 tys. ton zboża, 200 tys. ton owoców i orzechów, 722 tys. sztuk drobiu, 309 tys. hl mleka krowiego i 26,4 mln jaj.
- Liczba producentów zwiększa się. Także w tym roku jest bardzo dużo nowych zgłoszeń producentów ekologicznych, więc możemy spodziewać się, przynajmniej w tym najbardziej podstawowym ujęciu liczbowym, rozwoju rolnictwa ekologicznego - podsumowała przedstawicielka IJHAR-S.
- Rolnictwo bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś