Podhalańska jagnięcina w cenie

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
23-03-2015,12:25 Aktualizacja: 23-03-2015,14:15
A A A
W tym roku włoscy odbiorcy jagnięciny zapłacą średnio o 50 gr więcej za kilogram żywca niż w ubiegłym - powiedział PAP prezes Związku Hodowców Owiec w Nowym Targu Jan Janczy. Hodowcy chcą sprzedać 12 tys. zwierząt. 
 
Doroczny skup jagniąt przez Włochów rozpoczyna się na dwa tygodnie przed Wielkanocą. Jagnięcina to tradycyjne danie i przysmak na włoskich stołach. Cena podhalańskiej jagnięciny poszła w górę.
 
W tym roku za kilogram mięsa pierwszej klasy Włosi płacą 10,06 zł (w ubiegłym roku 9,65 zł), za drugą klasę 9,05 (8,55 zł), a za trzecią 8,05 (7,38 zł). Mięso klasy pierwszej pochodzi ze zwierząt o wadze 10-14 kg, drugiej klasy 15-18 kg, zaś trzeciej 19-25 kg.
 
Włosi najchętniej kupują jagnięta pierwszej klasy, a z tą nie powinno być problemu, bo w tym roku Wielkanoc przypada stosunkowo wcześnie, a wykoty owiec zakończyły się niedawno, dlatego nie wszystkie zwierzęta osiągnęły odpowiednią masę. Aby jagnię mogło być sprzedane za granicę musi ważyć przynajmniej 9,5 kg.
 
- Nie wszystkie jagnięta osiągnęły odpowiednią masę i nie zostaną sprzedane - powiedział PAP prezes Związku Hodowców Owiec w Nowym Targu Jan Janczy. Dodał, że obecnie skrócił się czas ważności świadectw zdrowia wydawanych jagniętom przez Powiatowy Inspektorat Weterynarii, co przysparza problemów hodowcom.
 
- Podczas tegorocznego skupu świadectwa ważne są tylko 24 godziny, a w poprzednich latach były ważne 10 dni. Takie drastyczne skrócenie czasu wywołuje trochę nerwówki u hodowców - mówił PAP Janczy.
 
Powiatowy Lekarz Weterynarii Barbara Zelek zapewniła PAP, że lekarze weterynarii na bieżąco wydają świadectwa i nie ma żadnych trudności z ich wydawaniem.
 
Największymi w Europie producentami jagnięciny są Rumuni, którzy hodują około 13 mln owiec, jednak sprzedają towary na rynki arabskie i nie stanowią konkurencji dla hodowców z Podhala. Konkurencję dla górali stanowią Słowacy, jednak kurs euro w stosunku do złotówki jest korzystny dla naszych producentów.
 
Skup jagniąt na Podhalu potrwa do przyszłego tygodnia. Jagnięcina podhalańska od 2012 roku jest wpisana na listę produktów regionalnych, których nazwa jest chroniona i zastrzeżona w całej Unii Europejskiej. Mięso pochodzi od owiec rasy polska górska oraz pierwotnej rasy cakiel.
Poleć
Udostępnij