Owoce, warzywa i mleko dla wszystkich uczniów
Zachorowania na Covid-19 utrudniają funkcjonowanie placówek oświatowych. W szkołach, które biorą udział w programie żywnościowym możliwe będzie przekazywanie porcji owoców i warzyw oraz mleka dzieciom nie objętym programem - zakłada projekt nowelizacji rozporządzenia.
Chodzi o nowelizację rozporządzenia ministra rolnictwa z 28 sierpnia 2020 r. w sprawie szczegółowego zakresu zadań realizowanych przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa związanych z wdrożeniem programu dla szkół, które zostało przekazane do konsultacji publicznych.
Z oznakowaniem warzyw i owoców nie jest dobrze. Nie wiadomo, skąd pochodzą
Jak wyjaśnia resort rolnictwa, projektowana zmiana rozporządzenia "ma na celu uwzględnienie specyficznych uwarunkowań realizacji programu dla szkół w roku szkolnym 2021/2022, związanych z ewentualnymi ograniczeniami funkcjonowania placówek oświatowych, wprowadzanymi w konsekwencji rosnącej liczby zachorowań wywołanych wirusem Covid-19 w kraju".
Projekt zmian polega na wprowadzeniu uregulowań umożliwiających szkołom biorącym udział w programie w roku szkolnym 2020/2021, których dyrektorzy podjęli decyzję o zawieszeniu zajęć, udostępnianie dostarczonych porcji owoców warzyw czy mleka dzieciom, które nie są objęte grupą docelową, czyli uczniom klas VI–VIII oraz dzieciom uczęszczającym do oddziałów przedszkolnych prowadzonych w tych placówkach, a także przekazywanie porcji rodzicom lub opiekunom prawnym uczniów szkół uczestniczących w zajęciach prowadzonych w formie nauki zdalnej.
"Program dla szkół" jest skierowany do dzieci z klas I–V szkół podstawowych, ogólnokształcących szkół muzycznych I stopnia oraz klas I–II ogólnokształcących szkół baletowych. Dzieciom uczestniczącym w programie udostępnia się co najmniej 2 razy w tygodniu świeże owoce i warzywa (przygotowane do bezpośredniego spożycia) oraz soki, a także produkty mleczne.
Cena mleka rekordowa, ale opłacalność minimalna
Głównym celem realizowanego przez KOWR programu jest kształtowanie zdrowych nawyków żywieniowych dzieci oraz propagowanie zdrowego odżywiania.
Uczniowie bezpłatnie otrzymują owoce i warzyw: jabłka, gruszki, śliwki (w I semestrze), truskawki (w II semestrze), marchewki, rzodkiewki, paprykę słodką (w I semestrze), kalarepę, pomidorki oraz soki owocowe, a także produkty mleczne - mleko białe, serki twarogowe, jogurty i kefiry naturalne.
Według KOWR, w roku szkolnym 2021/2022 w tzw. komponencie owocowo-warzywnym bierze udział 11 185 szkół podstawowych, w których owoce i warzywa otrzymuje ok. 1,556 mln dzieci z klas I–V (ok. 83 proc. dzieci z grupy docelowej). W komponencie mlecznym uczestniczy 11 406 szkół podstawowych, w których mleko i produkty mleczne otrzymuje ok. 1,568 mln dzieci z klas I-V (ok. 84 proc. dzieci z grupy docelowej).
W tym roku szkolnym budżet programu wynosi łącznie 229 mln zł, w tym 100 mln zł pochodzi z budżetu UE oraz 128 mln zł z budżetu krajowego.
- Wiesz o ciekawym wydarzeniu? Poinformuj nas o tym! Czekamy: redakcja@agropolska.pl