MRiRW: wędzone jabłko sechlońskie z unijnym oznaczeniem ChOG
Nazwa „wędzone jabłko sechlońskie” została zarejestrowana przez KE jako Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG). Jest to 47. polski produkt, który otrzymał unijny znak jako wyrób tradycyjny, regionalny - poinformowało w środę ministerstwo rolnictwa.
"Nazwa ‘wędzone jabłko sechlońskie’ 9 kwietnia 2024 r. została zarejestrowana przez Komisję Europejską jako Chronione Oznaczenie Geograficzne w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych" - poinformował resort rolnictwa.
Do wyrobu wędzonego jabłka sechlońskiego wykorzystuje się owoce odmian antonówka, boskoop, szara reneta, wilhelm, jonathan, szampion, jonagold, idared i pochodne odmiany idared. Owoce tych odmian odznaczają się wieloma cechami pożądanymi przy procesie suszenia i wędzenia, m.in. dużą zawartością cukru oraz stosunkowo małą zawartością wody. Plastry jabłek poddawane są podsuszaniu i podwędzaniu. Wędzone jabłko sechlońskie ma pomarszczoną skórkę na obwodzie i jasnobrązowy elastyczny miąższ. Średnica gotowych wędzonych plastrów jabłek waha się od 3 do 10 cm.
Z 5-8 kg świeżych jabłek uzyskuje się 1 kg suszonych owoców. W smaku wędzone jabłko sechlońskie jest lekko słodkie, z wyczuwalnym smakiem i aromatem wędzenia drewnem drzew liściastych.
Rada UE przyjęła przepisy o wzmocnieniu ochrony oznaczeń geograficznych żywności i napojów
Jest to wyjątkowy produkt z terenu Małopolski. Suszarnie muszą znajdować się na obszarze województwa małopolskiego, na terenach gmin: Laskowa, Iwkowa, Łososina Dolna i Żegocina. Również na tych terenach musi odbywać się cały proces podsuszania i podwędzania jabłek. Natomiast drewno oraz surowiec wykorzystywany do produkcji może pochodzić spoza określonego obszaru.
Nazwa produktu „wędzone jabłko sechlońskie” jest tradycyjnie używana na całym obszarze geograficznym wytwarzania, a wywodzi się od nazwy wsi Sechna, leżącej w gminie Laskowa. Związek sechlońskiego jabłka wędzonego z obszarem geograficznym, na którym jest wytwarzane, opiera się na cechach jakościowych oraz renomie produktu.
Wcześniej, w 2010 r., do rejestru w KE wpisano także "śliwkę sechlońską" jako Chronione Oznaczenie Geograficzne wytwarzaną także na terenie Małopolski.
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś