Minister uczy dzieci, jak poznać żywność ekologiczną

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Jerzy Rausz PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
20-09-2019,8:10 Aktualizacja: 20-09-2019,9:24
A A A

- Chcemy najmłodszym przekazywać wiedzę o dobrym odżywianiu - mówił w Działyniu (woj. kujawsko-pomorskie) Jan Krzysztof Ardanowski. Minister rolnictwa wziął udział w inauguracji kampanii "Skąd biorą się produkty ekologiczne".

Szef resortu wraz z Jarosławem Piknasem, Głównym Inspektorem Sanitarnym wzięli udział w lekcji dla dzieci z przedszkoli w gminach Zbójno, Czernikowo i Brzóze. Dzieci uczyły się m.in., jak poznać logo rolnictwa ekologicznego i jak taką żywność się produkuje.

zdrowa żywność, żywność ekologiczna, żywność prosto od rolnika, żywność bez konserwantów, Daria Pawlewska

Stawiamy na naturalną i ekologiczną żywność. Z pól, łąk i jezior

Ponad 70 procent Polaków stara się kupować rodzimą żywność. Połowa z nas uważa natomiast, że rodzime mięso i wędliny są lepszej jakości niż zagraniczne. - Trzeba wysiłku, żeby znaleźć produkty, które mają świetną cenę i jednocześnie...

- Akcja ma przede wszystkim budzić zainteresowanie u najmniejszych dzieci - tych w wieku przedszkolnym - żywnością ekologiczną. Chcemy, aby nauczyły się rozpoznawać produkty ekologiczne i co to jest piramida dobrego stylu życia - powiedział polityk. Akcja będzie prowadzona w wielu miejscach w Polsce.

Cel tej kampanii, jak mówił Ardanowski, jest bardzo prosty - "trzeba tych, których są dla nas najważniejsi, czyli najmłodszych, przekonywać i przekazywać im wiedzę, jak się zdrowo odżywiać, ale również w jaki sposób prowadzić zdrowy styl życia".

- Dbamy, aby nasze społeczeństwo miało dostęp od najlepszej polskiej żywności, a żywność ekologiczna jest najwyższej próby, najwyższej jakości - mówił szef MRiRW.

Zwrócił jednak uwagę, że rolnictwo ekologiczne w Polsce rozwija się jeszcze w stopniu zbyt małym w stosunku do potrzeb.

Jego zdaniem rynek zbytu dla produktów ekologicznych jest praktycznie nieograniczony.

uprawy ekologiczne, żywność ekologiczna, bioprodukty, rolnictwo ekologiczne

Rolnictwo ekologiczne rozwija się. Przybywa upraw i producentów

W 2018 roku systemem kontroli w rolnictwie ekologicznym w Polsce objętych było 20.584 podmiotów, które prowadziły działalność na 495 tys. ha gruntów. Tak wynika z danych ministerstwa rolnictwa, na które powołuje się...

Zapewnił też, że ministerstwo rolnictwa w tej sprawie będzie wspierało rolników ekologicznych nie tylko na poziomie gospodarstw, ale również na poziomie urynkowienia, dostępu do konsumentów i przetwarzana żywności ekologicznej. - To jest proces, który musimy w Polsce zintensyfikować - dodał.

Pinkas mówił, że powinniśmy jeść to, co powstaje w promieniu około 150 km od nas. - Mamy najlepszą żywność na świecie, najbezpieczniejszą. Kiedy jestem w sklepie, kupuję wyłącznie to, co jest polskie; nawet używam specjalnej aplikacji i wtedy wiem, że jest to coś polskiego, do czego mam zaufanie - powiedział.

Skierowana do przedszkolaków kampania "Skąd biorą się produkty ekologiczne" będzie prowadzona w całym kraju. Jej celem jest przekazanie dzieciom wiedzy o rozpoznawaniu logo rolnictwa ekologicznego i informacji o zasadach produkcji ekologicznej. Dla najmłodszych przygotowano książkę i film o produktach ekologicznych.
 

Poleć
Udostępnij