Jedzenie chleba wyjdzie nam na zdrowie. Eksperci nie mają wątpliwości
Ruszyła kampania edukacyjna "Chleb dobry". Jej ambasadorem jest Grzegorz Łapanowski, który przekonuje, że chleb jest nie tylko zdrowy, ale należy także do grupy żywności najmniej przetworzonej.
Kampania edukacyjna "Chleb dobry" ma na celu rozprawić się z mitami dotyczącymi pieczywa, np. z tym, że chleb jest tuczący, niezdrowy czy zakwasza organizm. W ramach ogólnopolskiej akcji Fundacja "Chleb to zdrowie" wsparta ekspertami, chce edukować społeczeństwo w tym temacie, promować jedzenie chleba, przedstawić fakty dotyczące jego spożywania oraz wyjaśnić słuszność rezygnacji z pieczywa z racji zaleconej diety bezglutenowej.
Raport IJHAR-S: Chleb zwykły – taka nazwa nie wystarczy
Wielu z nas ulega modzie na bycie fit i z jadłospisu - z nadzieją na zgubienie kilku kilogramów - rezygnuje z pieczywa. Czy słusznie? Jak przekonuje dr inż. Anna Wojtasik, ekspert w dziedzinie celiakii z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie, pieczywo jest jednym z głównych źródeł energii dla organizmu.
Co więcej, chleb jest źródłem witamin z grupy B, składników mineralnych, białka roślinnego oraz błonnika pokarmowego. - Ważne, by pieczywo spożywać w rozsądnych ilościach. Nie powinniśmy go ani unikać, ani się nim przejadać. Co więcej, chleb warto uwzględnić w śniadaniu bowiem spożywając rano takie produkty mamy energię na dłuższy czas i nasz mózg może pracować - tłumaczy dr Wojtasik.
Ambasadorem i jednym z ekspertów kampanii jest znany kucharz Grzegorz Łapanowski, który przekonuje, że chleb jest nie tylko zdrowy, ale należy także do grupy żywności najmniej przetworzonej. - Chleb zawiera mało dodatków funkcyjnych i jest wytwarzany z naturalnych składników. Główne z nich to mąka, woda, sól oraz w wypadku pieczywa pszennego drożdże - tłumaczy.