Instytut Ochrony Środowiska: każdy Polak marnuje średnio 123 kg żywności rocznie

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (DK) | redakcja@agropolska.pl
16-10-2024,8:30 Aktualizacja: 16-10-2024,8:38
A A A

Każdy Polak marnuje średnio 123 kg żywności rocznie, z czego 69 kg na osobę marnotrawione jest w gospodarstwach domowych - informuje Instytut Ochrony Środowiska – Państwowy Instytut Badawczy (IOŚ-PIB).

Według instytutu, zmarnowana żywność w Polsce odpowiada za emisję około 13 mln ton gazów cieplarnianych w ekwiwalencie CO2.

Jak wynika z ostatnich badań, które IOŚ-PIB prowadzi w ramach sprawozdawczości Polski do Komisji Europejskiej, w 2022 roku w Polsce wygenerowano 4,5 mln ton odpadów żywności, a zmarnowana żywność przekroczyła 4,8 mln ton. Najwięcej, bo 56 proc tych odpadów, pochodzi z gospodarstw domowych.

16 października obchodzony jest Światowy Dzień Żywności.

Jak zaznacza IOŚ-PIB, marnotrawstwo to problem, z którym mierzy się Unia Europejska i przypomina, że z raportu Feedback EU "No Time To Waste", wynika że wspólnota marnotrawi więcej żywności, niż importuje – według szacunków nawet 153,5 mln ton jedzenia rocznie.

chleb, pieczywo, przechowywanie pieczywa, naukowcy

Światowy Dzień Chleba. Pieczywo dłużej świeże dzięki foliom z polskiego laboratorium

Nad innowacyjnymi foliami spożywczymi, które znacząco spowalniają proces czerstwienia i pleśnienia pieczywa pracują naukowcy z Łukasiewicz - Instytutu Chemii Przemysłowej. Swoim rozwiązaniem pochwalili się z okazji obchodzonego 16...

"Aby z tym walczyć, Unia Europejska nałożyła na wszystkie kraje członkowskie obowiązek ograniczenia marnotrawstwa żywności o 50 proc. do 2030 roku. Efekt? Chociaż kraje podjęły działania mające na celu ograniczenie marnotrawstwa żywności, ich poziom ambicji i wyniki są bardzo zróżnicowane. Komisja Europejska, aby zwiększyć skuteczność działań, proponuje rozwiązania legislacyjne, m.in. nowelizację Dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady 2008/98/WE z 19 listopada 2008 r. Co to będzie oznaczało dla Polski? Ograniczenie ilości wytwarzanych odpadów żywności na etapie przetwórstwa o 55 tys. ton i na kolejnych etapach: handlu i konsumpcji sumarycznie o 980 tys. ton" - wskazuje IOŚ-PIB.

Według IOŚ-PIB, z jednej strony 10 proc. żywności dostępnej dla konsumentów w UE trafia do kosza, podczas gdy z drugiej strony, 37 mln osób w UE nie stać na to, aby przynajmniej co drugi dzień zjeść pełnowartościowy posiłek.

Instytut Ochrony Środowiska przypomina, że Światowy Dzień Żywności obchodzony jest co roku 16 października. Został ustanowiony przez Organizację Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) w 1979 roku. W 2024 roku Światowy Dzień Żywności obchodzony jest pod hasłem "Prawo do żywności dla lepszego życia i lepszej przyszłości". Tematem przewodnim jest zwrócenie uwagi na prawo każdego człowieka do dostępu do różnorodnej, odżywczej, bezpiecznej i dostępnej żywności. Celem tegorocznych obchodów jest zwiększenie świadomości na temat potrzeby zapewnienia wystarczającej ilości wartościowej żywności dla wszystkich ludzi, szczególnie w obliczu problemów, takich jak zmiany klimatu, konflikty i kryzysy gospodarcze.

Poleć
Udostępnij