Eksport polskiej żywności bije rekordy
Produkty spożywcze o wartości nawet 27,5 mld euro wysłaliśmy za granicę w 2017 r. To rekord, a zapowiada się kolejny. Na liście eksportowanych przebojów tradycyjnie króluje mięso, ale i... papierosy.
Ze wstępnych danych Eurostatu wynika, że w pierwszych dziewięciu miesiącach 2017 r. Polska sprzedała za granicę żywność o wartości ok. 20 mld euro, czyli aż o 13 proc. więcej niż rok wcześniej - podaje "Rzeczpospolita". Daje to podstawy do optymizmu i podniesienia szacunków za cały rok.
Polscy producenci żywności umacniają pozycję na rynkach
- W zależności od sprzedaży w czwartym kwartale wartość eksportu żywności może osiągnąć od 26,7 do 27,6 mld euro - powiedział dziennikowi Grzegorz Rykaczewski, analityk rynków rolnych banku BZ WBK. Dodał, że w bieżącym roku możemy zanotować kolejny rekord, nawet jeśli dynamika wzrostu zwolni.
Analityk wyliczył, że najważniejszymi produktami sprzedawanymi za granicę w ciągu trzech kwartałów w 2017 r. było mięso, produkty tytoniowe oraz przetwory mleczarskie. Zauważył, że "ich łączny udział w eksporcie żywności ogółem przekroczył w tym okresie 31 proc.".
"Rz" podaje, że nie wszystkie jednak branże zwiększyły ilość wysyłanych za granicę towarów, np. mleczna zawdzięcza skok wartości eksportu wysokim cenom produktów na świecie.
"Cichym" bohaterem mlecznego eksportu okazują się lody.
Według analityków BGŻ BNP Paribas, w pierwszych trzech kwartałach 2017 r. wysłaliśmy ich za granicę aż 23 proc. więcej niż w analogicznym okresie poprzedniego roku, czyli blisko 51 tys. ton, a ich wartość wzrosła o 21 proc., do 104 mln euro.
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś