AgroLiga 2018. Znamy laureatów etapu wojewódzkiego
12 września w Opolu Lubelskim ogłoszono wyniki etapu wojewódzkiego konkursu AgroLiga 2018. Lubelski Ośrodek Doradztwa Rolniczego zorganizował seminarium podsumowujące ten etap konkursu.
Przewodniczący komisji Janusz Gąsior (LODR Końskowola) przedstawił prezentację wszystkich finalistów tegorocznego konkursu w obu kategoriach - rolnik i firma.
AgroLiga 2017, czyli najlepsi rolnicy świętowali u prezydenta
W kategorii rolnik tytuł mistrza wojewódzkiego AgroLiga 2018 zdobyło Gospodarstwo Rybackie "Bełżec" Anna Kuśmierczak - Kuceł, Ireneusz Kuśmierczak z Bełżca (powiat tomaszowski), a tytuł wicemistrza Gospodarstwo Rolne Łukasz i Kinga Lesiccy z Paprotni (gmina Stężyca, powiat rycki).
Laury otrzymali:
- Gospodarstwo Rolne Wiesław i Maria Majchrowscy z Wandalina (gmina Opole Lubelskie, powiat opolski)
- Gospodarstwo Rolne Karpiuk Radosław i Agnieszka z Wisznic (gmina Wisznice, powiat bialski)
- Gospodarstwo Rolne Beata i Arkadiusz Mazur z Olchowca (gmina Wierzbica, powiat chełmski)
- Gospodarstwo Rolne Sylwester i Agata Tatara z Wierzchowisk Pierwszych (gmina Piaski, powiat świdnicki)
- Gospodarstwo Rolne Piotr Chyliński z Piask (gmina miejsko-wiejska Piaski, powiat świdnicki)
Agroliga 2017 województwa lubelskiego. Znamy wyniki
Laury w kategorii firma otrzymali:
- PHU Rolmax, Gabriel Kurzyna ze Świdnika
- Arkadiusz i Anna Kasprzak z Majdanu Kawęczyńskiego (gmina Piaski, powiat świdnicki)
- Wanicki Serwis sp. z.o.o. z Mogilan filia w Kazimierzówce (powiat świdnicki)
Anna Kuśmierczak prowadzi gospodarstwo rybackie wraz z ojcem Antonim i bratem Ireneuszem. - Jesteśmy rybakami z dziada-pradziada. Wszystko zaczęło się ponad 50 lat temu - podkreśla Antoni Kuśmierzak. - Te stawy ponad 100 hektarów wykopaliśmy sami z nieużytków. Korzystaliśmy ze wszystkich dostępnych programów, teraz realizujemy 6 projektów. Rybactwo to nasza pasja, ale i ciężka praca - dodaje Anna Kuśmierzak.
Rodzina Kuśmierzaków hoduje karpie, sumy, amury, szczupaki, sandacze, tołpygi i pstrągi. Prowadzą też karczmę rybną Karpiówka, gdzie serwują dania ze świeżo złapanych ryb. Oprócz smażonych i wędzonych ryb, można też zjeść specjały przygotowywane według własnych przepisów - pierogi z farszem z karpia czy żurek na wędzonym sumie.
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś