Rolnicy gotowi zwiększyć uprawy o milion hektarów
By zapewnić krajowi suwerenność żywnościową włoscy rolnicy są gotowi zwiększyć uprawy o milion hektarów. Dążenie do niej jest jednym z celów nowego rządu Giorgii Meloni, w którym utworzone zostało Ministerstwo Rolnictwa i ds. Suwerenności Żywnościowej.
Deklarację powiększenia obszaru upraw złożył Ettore Prandini, prezes związku rolników Coldiretti. Jak wyjaśnił, rolnicy chcą w ten sposób zmniejszyć uzależnienie od produktów z zagranicy i uspokoić 51 procent Włochów, którzy według sondażu obawiają się braków żywności z powodu wojny w Ukrainie.
Wojciechowski: unijny budżet na rolnictwo powinien być dwa razy wyższy
Rolnicza organizacja opracowała plan zwiększenia powierzchni upraw, by odwrócić tendencję ostatnich 50 lat, gdy zniknęła jedna trzecia pól. Spadek zdolności produkcyjnych drastycznie zwiększył import żywności - o 30 procent w ciągu ośmiu pierwszych miesięcy bieżącego roku - podali eksperci Coldiretti, przytaczając dane Instytutu Statystycznego Istat.
Włochy muszą importować 73 procent soi, 64 procent jagnięciny, 62 procent pszenicy, 53 procent wołowiny, 46 procent kukurydzy, 36 procent jęczmienia, 35 procent mąki na makaron.
Dlatego rolnicy deklarują zamiar odzyskania porzuconych pól uprawnych, a jest ich kilkaset tysięcy hektarów. Realizacja planu, argumentują, zwiększyłaby wartość produkcji żywności o 3 miliardy euro i można by dzięki temu stworzyć 200 tysięcy nowych miejsc pracy w rolnictwie.
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś