Unia sprzedaje coraz więcej towarów rolno-spożywczych
Komisja Europejska podała, że od grudnia 2014 r. do listopada 2015 r. Wspólnota sprzedała towary rolno-spożywcze za 128 miliardów euro. To o 5,7 proc. więcej niż w tym samym czasie rok wcześniej.
Wartość importu produktów wzrosła natomiast o 8,5 proc. do 112 mld euro i tym samym nadwyżka w handlu skurczyła się przez rok do 15 mld euro (-2 mld euro) - informuje FAMMU/FAPA. Do Rosji wysłano tymczasem towary warte zaledwie 609 mln euro (-41 proc.).
Polska sprzeda żywność za rekordowe 25 miliardów euro
Bruksela podaje, że najbardziej wzrosła wartość wysyłek do Stanów Zjednoczonych (o 18,4 proc. do 19 mld euro), Chin (o 41 proc. do 10 mld), Szwajcarii (6 proc. do 7 mld), Turcji (o 21 proc. do 3 mld), Kanady (8,3 proc. do 3 mld), krajów azjatyckich - Hongkong (3,4 proc.), Korea Południowa (15,4 proc.) oraz państw arabskich - Egiptu (10,9 proc.), Arabii Saudyjskiej (31,5 proc.), Zjednoczonych Emiratów Arabskich (9,4 proc.). Mocno w dół poleciała sprzedaż na Ukrainę (24,2 proc.).
Jeśli chodzi o import to najbardziej w górę poszły dostawy z USA (o 14 proc. do 11 mld euro), Argentyny (o 10 proc. do 5 mld), Chin (o 10 proc. do 5 mld) i Turcji (o 22 proc. do 4 mld). Liderem w sprzedaży do UE pozostała Brazylia, ale wartość przywozu z tego kraju spadła o 0,2 proc. do 13 mld euro.
Z powodu rosyjskiego embarga na produkty rolno-spożywcze ze Wspólnoty znacznie spadł eksport przede wszystkim owoców, warzyw, serów, proszków mlecznych i serwatki.
Obniżyła się też wartość wywozu nasion oleistych innych niż soi (17 proc.) i pszenicy (4 proc.). Wzrósł za to sporo eksport zbóż innych niż pszenica i ryż (70 proc.), wina (9 proc.), wódek i likierów (7 proc.), skór i skórek (25 proc.), żywności dla niemowląt (6,5 proc.), cydru i octu (9,2 proc.), żywca zwierzęcego (25 proc.) oraz mięsa wieprzowego (6,5 proc.).
Po stronie importu zanotowano spory wzrost wartości przywozu owoców tropikalnych (27,7 proc.) oraz nieprażonej kawy i herbaty (20,1 proc.). Mniej wydano z kolei na zboża inne niż pszenica i ryż (30 proc.), soję (8 proc.) oraz cukier buraczany i trzcinowy (23 proc.).