Ptasia grypa wciąż atakuje francuskie fermy
Tydzień po wykryciu ogniska wysoce zjadliwej ptasiej grypy podtypu H5N1 w przydomowym gospodarstwie drobiarskim w departamencie Dordogne, francuskie władze weterynaryjne potwierdziły wystąpienie kolejnych dwóch przypadków choroby.
Oba wykryto w tym samym departamencie - pierwszy u kaczek w miejscowości Domme (wirus szczepu H5N2), a drugi u gęsi w Saint-Paul-La-Roche (nieznany serotyp) - informuje FAMMU/FAPA.
Niezwłocznie wprowadzono w życie środki zwalczania choroby wymagane na mocy dyrektywy 2005/94/WE - wyznaczono m.in. obszary zapowietrzone i zagrożone. Dordogne jest głównym regionem hodowli gęsi i kaczek do produkcji pasztetu z odtłuszczonych wątróbek (foie gras).
Wyniki badań laboratoryjnych wskazują, że wykryty we Francji szczep wirusa wysoce zjadliwej ptasiej grypy podtypu H5N1 powstał niedawno w wyniku mutacji wcześniej wykrytej w UE nisko zjadliwej postaci wirusa.
Szczep ten ma inne cechy genetyczne niż wirus H5N1, który po raz pierwszy pojawił się w Europie w 2005 r. Po wykryciu ognisk ptasiej grypy, co najmniej 8 krajów z Chinami, Japonią i Egiptem na czele, wprowadziło tymczasowe zakazy importu drobiu i produktów drobiowych z Francji.