Produkty z uboju rytualnego mogą być oznaczone jako "rolnictwo ekologiczne"
Produktom pochodzącym od zwierząt poddanych ubojowi rytualnemu, bez ogłuszania, może być przyznane europejskie oznakowanie "rolnictwo ekologiczne" - ujawnił Nils Wahl, rzecznik generalny Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej (TSUE).
Jego opinia jest wstępem do wyroku wydawanego przez ten trybunał z Luksemburga. Sędziowie zwykle wydają podobny wyrok, jak ta opinia, chociaż nie jest to obowiązkiem ani regułą.
Ubój rytualny w Polsce nie zostanie zakazany?
W 2012 r. francuskie stowarzyszenie Akcja Pomocy Zwierzętom Rzeźnym (OABA) złożyło do ówczesnego ministra rolnictwa i gospodarki żywnościowej wniosek o zakaz używania oznaczenia "rolnictwo ekologiczne" w reklamach i na opakowaniach steków z wołowiny mających certyfikat "halal", pochodzących ze zwierząt ubitych bez uprzedniego ogłuszenia.
Sprawa trafiła do francuskiego sądu, który jednak nie uwzględnił skargi wniesionej przez OABA. Rozpoznający apelację sąd w Wersalu zwrócił się do trybunału z pytaniem, czy unijne przepisy, w szczególności z rozporządzenia w sprawie produkcji ekologicznej oraz rozporządzenia w sprawie ochrony zwierząt podczas ich uśmiercania, zezwalają na przyznanie europejskiego oznakowania "rolnictwo ekologiczne" taki produktom.
Rzecznik generalny TSUE stwierdził, że takie produkty mogą być oznaczane jako "rolnictwo ekologiczne". Jego zdaniem kwestię należało rozpatrzyć "w świetle wymogu poszanowania wysokich standardów dobrostanu zwierząt i norm dotyczących ekologicznej produkcji zwierzęcej i uboju zwierząt".
Wskazał, że unijne przepisy dotyczące produkcji ekologicznej niewiele mówią o uboju zwierząt i nie zakazują uboju bez ogłuszania. Wymagają jedynie, by wszelkiego rodzaju cierpienie zwierząt w trakcie uboju było ograniczone do minimum.
Rzecznik generalny trybunału stwierdził ponadto, że uznanie, iż ubój rytualny jest nie do pogodzenia z oznakowaniem "rolnictwo ekologiczne", blokowałoby konsumentom produktów koszernych i halal dostęp do gwarancji, które daje w zakresie jakości i bezpieczeństwa żywności oznakowanie "rolnictwo ekologiczne".