Produkty ekologiczne z Norwegii i Islandii znów trafią do Unii
Od 18 marca do Unii Europejskiej ponownie będzie można eksportować i wprowadzać do obrotu produkty ekologiczne (m.in. łososia) z Norwegii i Islandii.
Długo oczekiwaną decyzję w tej sprawie podjął Wspólny Komitet Europejskiego Obszaru Gospodarczego. Od ośmiu lat producenci ekologiczni z Norwegii i Islandii nie przestrzegali bowiem przepisów obowiązujących już we Wspólnocie.
Żywność ekologiczna to teraz prawdziwy hit. Coraz więcej upraw
- Cieszę się, że nasi partnerzy z EOG zdali sobie sprawę ze znaczenia wspólnych standardów oraz z korzyści, jakie przynoszą producentom i konsumentom po obu stronach. Wprowadzone przepisy gwarantują równe warunki działania producentom ekologicznym z UE i EGO. Komisja nigdy nie zgodzi się na obniżenie wysokich standardów w zakresie produktów ekologicznych. Naszą rolą jest zapewnienie zaufania konsumentów i zagwarantowanie wiarygodności logo takiej produkcji UE - skomentował decyzję EOG Phil Hogan, unijny komisarz do spraw rolnictwa i rozwoju obszarów wiejskich.
Unia po raz pierwszy przyjęła przepisy dotyczące produkcji ekologicznej i etykietowania produktów ekologicznych w 1991 r., a zaktualizowała je w 2007 r. - w wielu przypadkach wprowadzając bardziej rygorystyczne regulacje. Dwa lata później w życie weszły dodatkowe przepisy regulujące produkcję w szczególności akwakultury ekologicznej.
Wszystkie zapisy musiały być stosowane przez unijnych wytwórców od stycznia 2015 r.