Największa rzeźnia w kraju nie zostanie szybko otwarta

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
06-07-2020,14:25 Aktualizacja: 06-07-2020,14:29
A A A

Władze położonego w Nadrenii Północnej-Westfalii miasta Rheda-Wiedenbrueck poinformowały, że największe w Niemczech zakłady mięsne, gdzie znaczna część pracowników zaraziła się koronawirusem, będą nieczynne co najmniej do 17 lipca.

Według oficjalnego komunikatu, zgłaszając stosowne wnioski koncern Toennies może przed tą datą uruchomić w zakładach niektóre oddziały zezwalając pracownikom na wejście do nich, ale musi się to odbywać zgodnie z obowiązującymi zasadami ochrony przed koronawirusem.

wieprzowina z Holandii, zakaz importu mięsa wieprzowego, druga fala koronawirusa, Chiny, Holandia,

Wieprzowina z Holandii przyczyną drugiej fali koronawirusa w Chinach?

Mięso wieprzowe z Holandii przez jakiś czas nie trafi na stoły chińskich konsumentów. Jednak władze Państwa Środka nie podają jasnych powodów wprowadzenia zakazu importu holenderskiego mięsa wieprzowego.    Chiny wstrzymały...

Władze landu wspólnie z przedstawicielami Toenniesa rozpatrzą opracowaną przez firmę koncepcję utrzymania wymaganych warunków higienicznych w trakcie przywracania rzeźni do normalnego funkcjonowania. Będzie to podstawą dla ustalenia terminu pełnego wznowienia produkcji.

Koronawirusa wykryto u ponad 1,5 tys. spośród ponad 7 tys. pracowników zakładów w Rheda-Wiedenbrueck, które miały być początkowo zamknięte tylko do minionego czwartku.

Podobnie jak cała niemiecka branża mięsna, przeszły w znacznym stopniu na system zatrudniania pracowników firm zewnętrznych, którego główną podporą są mieszkający zwykle w zatłoczonych tanich kwaterach obywatele państw wschodniej i południowo-wschodniej części Unii Europejskiej.

Połowę załogi tej największej niemieckiej rzeźni stanowią Rumuni, pracuje tam również 900 Polaków.

W rzeźni położonej w Nadrenii Północnej-Westfalii - według koncernu Toennies - dokonywano uboju i przerobu 20 tys. sztuk trzody chlewnej dziennie.
 

Poleć
Udostępnij