Mięso z takiego uboju nie jest produktem ekologicznym
Przepisy prawa unijnego nie zezwalają na przyznanie logo produkcji ekologicznej UE produktom pochodzącym od zwierząt poddanych ubojowi rytualnemu bez uprzedniego ogłuszenia - orzekł unijny Trybunał Sprawiedliwości w Luksemburgu.
W 2012 roku francuskie stowarzyszenie Oeuvre d’Assistance aux Betes d’Abattoirs (OABA) złożyło do tamtejszego ministra rolnictwa i gospodarki żywnościowej wniosek o zakazanie posługiwania się oznaczeniem "rolnictwo ekologiczne" w reklamach i na opakowaniach steków z wołowiny posiadających certyfikat "halal", pochodzących ze zwierząt ubitych bez uprzedniego ogłuszenia.
Wołowina bez certyfikatów. Nielegalny ubój w stolicy
Jednostka certyfikująca, Ecocert, odrzuciła wniosek OABA, a sąd nie uwzględnił wniesionej przez stowarzyszenie skargi.
Sąd apelacyjny, do którego trafiła sprawa, zwrócił się do Trybunału Sprawiedliwości UE z pytaniem, czy prawo unijne zezwala na przyznanie oznakowania "rolnictwo ekologiczne" produktom pochodzącym od zwierząt poddanych ubojowi rytualnemu bez uprzedniego ogłuszenia.
TSUE poinformował w wyroku, że badania naukowe wykazały, iż ogłuszanie jest techniką, która w najmniejszym stopniu narusza dobrostan zwierząt w czasie uboju.
Wskazał następnie, że praktyka uboju rytualnego, w ramach której zwierzę może zostać uśmiercone bez uprzedniego ogłuszenia i która jest dozwolona w UE w drodze odstępstwa i wyłącznie w celu zapewnienia poszanowania wolności wyznania, nie jest w stanie złagodzić wszelkiego bólu, niepokoju lub cierpienia zwierzęcia tak skutecznie jak ubój poprzedzony ogłuszeniem.
Trybunał podkreślił, że choć ubój bez uprzedniego ogłuszenia wymaga dokładnego podcięcia gardła ostrym nożem w celu "zminimalizowania" cierpienia zwierzęcia, to jednak zastosowanie takiej techniki nie pozwala na jego ograniczenie do minimum.
Ubój z konieczności. Resort podpowiada, jak ma wyglądać
Sędziowie TSUE doszli zatem do wniosku, że wymagane przez obrzędy religijne szczególne metody uboju, które nie obejmują uprzedniego ogłuszenia, nie są równoważne z punktu widzenia zapewnienia wysokiego poziomu dobrostanu zwierząt w chwili ich uśmiercania z metodą uboju z uprzednim ogłuszeniem, której stosowanie nakazano co do zasady w prawie UE.
Trybunał podkreślił wreszcie, że celem uregulowań unijnych dotyczących oznakowania ekologicznego jest to, by konsumenci mieli pewność, że produkty opatrzone logo produkcji ekologicznej UE zostały rzeczywiście wyprodukowane zgodnie z najwyższymi standardami, a w szczególności z normami w zakresie dobrostanu zwierząt.
Dlatego TSUE orzekł, że przepisy prawa unijnego nie zezwalają na przyznanie logo produkcji ekologicznej Unii Europejskiej produktom pochodzącym od zwierząt poddanych ubojowi rytualnemu bez uprzedniego ogłuszenia.
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś