Żywność najtańsza od czterech lat
Jak podała Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa, w styczniu 2015 roku indeks cen żywności FAO stracił 2%, spadając do 137 punktów. W ujęciu rocznym ceny żywności były niższe o 10%. Obecnie żywność jest najtańsza od 4 lat.
Indeks zbóż spadł o 4% na skutek silnie taniejącej pszenicy. Słaby popyt importowy doprowadził do przecen oleju sojowego i palmowego, a to spowodowało spadek indeksu olejów o 3%. Kurs wymiany dolara i euro oraz wysoka podaż wieprzowiny na eksport, wpłynęły na spadek indeksu mięsa o 2%.
Ceny produktów mleczarskich nie zmieniły się. Spadki cen serów i odtłuszczonego mleka w proszku zrównoważyły wzrosty masła, przy stabilnym poziomie pełnotłustego mleka.
Z kolei indeks cukru FAO był stabilny, wynosząc 163 punkty. Mniejszą podaż z Brazylii równoważy większa dostępność cukru w Azji i Europie oraz niższy popyt importowy spowodowany wysokimi zapasami. W ujęciu rocznym cukier był tańszy o 2%.