W styczniu wieprzowina potaniała aż w 25. krajach Wspólnoty. Tylko w Wielkiej Brytanii ceny wzrosły o... 0,1 proc. Na Cyprze stawki nie zmieniły się, a Włosi nie podali danych.
W styczniu wieprzowina potaniała aż w 25. krajach Wspólnoty. Tylko w Wielkiej Brytanii ceny wzrosły o... 0,1 proc. Na Cyprze stawki nie zmieniły się, a Włosi nie podali danych.
Jak informuje FAMMU/FAPA w minionym miesiącu za 100 kilogramów tego gatunku mięsa płacono średnio 129,83 euro, czyli o 3,7 proc. mniej niż w grudniu i aż o 18,7 proc. mniej niż o tej porze przed rokiem.
W styczniu najbardziej wieprzowina potaniała w Grecji (23,2 proc.), Danii (8,8 proc.), Rumunii (6,2 proc.), Chorwacji (6,1 proc.), Szwecji (5,9 proc.), Czechach (5,7 proc.), na Malcie (5,5 proc.), Litwie (5,4 proc.), w Irlandii oraz Estonii (5,2 proc.).
W Polsce 100 kilogramów mięsa kosztowało 126,20 euro - o 2,7 proc. mniej niż miesiąc wcześniej i o 2,8 proc. mniej od unijnej średniej. Nasza wieprzowina była o 2,6 proc. droższa od duńskiej i o 4,5 proc. tańsza od niemieckiej.
Spadek cen wieprzowiny w krajach UE jest wypadkową sezonowej obniżki popytu i rosyjskiego embarga. Eksport ratują jedynie wysyłki do krajów azjatyckich. Niestety, ze względu na epidemię afrykańskiego pomoru świń rynki te wciąż są zamknięte dla polskich producentów.