W marcu jaja spożywcze klasy L i M kosztowały średnio 132,4 euro za 100 kilogramów. To o 1 proc. więcej niż w lutym i o 2,4 proc. powyżej wyniku sprzed roku.
W marcu jaja spożywcze klasy L i M kosztowały średnio 132,4 euro za 100 kilogramów. To o 1 proc. więcej niż w lutym i o 2,4 proc. powyżej wyniku sprzed roku.
Przez miesiąc towar ten podrożał w 13 państwach Unii Europejskiej - najbardziej w Niemczech (10,3 proc.) - informuje FAMMU/FAPA powołując się na dane Komisji Europejskiej. Ceny jaj spadły natomiast w 12 krajach - przede wszystkim w Rumunii (12,4 proc.).
W Polsce stawki poleciały przez miesiąc w dół o 2 proc. do 134,2 euro za 100 kilogramów, ale przewyższały unijną średnią o 1,4 proc. W skali roku ceny naszych produktów wzrosły o 12,6 proc.
W marcu jaja najdroższe były w Szwecji i we Włoszech (199-202 euro/100 kg), a najtańsze Hiszpanii i Rumunii (95-98 euro/100 kg).