W 2023 r. tłocznie przerobiły o 246 tys. ton więcej rzepaku niż rok wcześniej

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Anna Wysoczańska PAP, (DK) | redakcja@agropolska.pl
06-02-2024,12:50 Aktualizacja: 06-02-2024,12:55
A A A

Tłocznie zrzeszone w Polskim Stowarzyszeniu Producentów Oleju w 2023 r. przerobiły 3,52 mln ton rzepaku, to o 246 tys. ton więcej niż rok wcześniej - poinformował we wtorek dyrektor generalny Stowarzyszenia Adam Stępień. Dodał, że rekordowy przerób przełożył się na wysoką podaż oleju.

Stępień, cytowany w komunikacie Polskiego Stowarzyszenia Producentów Oleju (PSPO), wskazał, że wysoki wzrost przerobu rzepaku w ubiegłym roku był możliwy dzięki dużej dostępności surowca praktycznie przez cały rok, co ograniczyło tradycyjne spadki przerobu w drugim kwartale. Szczyt przerobu nastąpił w ostatnich trzech miesiącach roku, kiedy firmy zrzeszone w Stowarzyszeniu przerobiły 943 tys. ton nasion.

nasiona rzepaku, przyczepa, Sahryń

Nowe odmiany rzepaku ozimego i jarego 2024

Do Krajowego Rejestru zostanie wpisanych 21 nowych odmian rzepaku ozimego i jedna - jarego. Tylko dwie odmiany rzepaku ozimego są populacyjne, a pozostałe mieszańcowe. Trzy odmiany rzepaku ozimego charakteryzują się potwierdzoną w badaniach IOR-PIB...

Jak podano, rekordowy przerób przełożył się na wysoką podaż oleju rzepakowego, która wyniosła 1,5 mln ton, czyli o 146 tys. ton więcej w porównaniu do rekordowego pod tym względem 2022 roku. Nie zmieniła się natomiast wielkość produkcji oleju rafinowanego, która w ostatnich dwóch latach osiągnęła poziom z 2022 roku - 547 tys. ton.

Prezes PSPO Mariusz Szeliga zwrócił uwagę, że w 2023 roku przerób nasion sięgnął niemal 250 tys. ton więcej.

Na niski udział rafinatu w produkcji oleju wskazał natomiast Stępień. "Stanowi on jedynie 36 proc., co oznacza, że 2/3 podaży oleju rzepakowego musi być zagospodarowane na biopaliwa" – poinformował dyrektor Generalny PSPO.

Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju powstało w marcu 2007 r. Należące do niego zakłady przerabiają ok. 90 proc. rzepaku w kraju. 

Poleć
Udostępnij