Unia eksportuje więcej jaj i przetworów
Komisja Europejska podała, że unijny wywóz jaj i przetworów jajecznych do krajów trzecich od stycznia do sierpnia wzrósł w skali roku o 10,8 proc. do 166 tys. ton.
Najbardziej w górę poszedł wywóz przetworów jajecznych (jaj bez skorupek i żółtek), których sprzedaż wzrosła o około jedną trzecią do 19,4 tys. ton - informuje FAMMU/FAPA. Większe były również wysyłki jaj spożywczych (31 proc. do 73,3 tys. ton). Spadł jedynie wywóz albuminy jaj (7 proc. do 73,3 tys. ton).
Dodatnie saldo UE w handlu zagranicznym jajami i przetworami jajecznymi w skali roku poszło w górę o 9 proc. do ok. 154 tys. ton. Głównymi dostawcami produktów poza ugrupowanie były w omawianym czasie Holandia, Włochy, Hiszpania i Francja. Wysyłki z Polski zmniejszyły się o ponad połowę do 3,6 tys. ton (przede wszystkim jaj spożywczych do 2,9 tys. ton).
Największym rynkiem zbytu dla unijnych produktów z sektora jaj była tradycyjnie Japonia, która zakupiła 48 tys. ton (głównie suszonej albuminy jaj). Kolejnymi odbiorcami były Szwajcaria (27,4 tys. ton), Zjednoczone Emiraty Arabskie (9,7 tys. ton) i Izrael (7,4 tys. ton). Aż o 66 proc. spadły wysyłki (przede wszystkim suszonej albuminy) do Rosji.