W minionym roku kraje UE wysłały na rynki trzecie ponad 2,9 mln ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych. To o 5 proc. mniej niż w tym samym czasie przed rokiem.
W minionym roku kraje UE wysłały na rynki trzecie ponad 2,9 mln ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych. To o 5 proc. mniej niż w tym samym czasie przed rokiem.
Tak wynika z danych Komisji Europejskiej, na które powołuje się FAMMU/FAPA. Najwięcej sprzedano podrobów i tłuszczy (1,31 mln ton) oraz wieprzowiny mrożonej (1,27 mln ton), ale to jednak odpowiednio o 5 i 4 proc. mniej niż rok wcześniej. Najbardziej spadł eksport świeżego mięsa - o 28 proc. do ok. 92 tys. ton.
Spadek sprzedaży mięsa i przetworów to przede wszystkim efekt zakazu importu wieprzowiny z UE wprowadzonego przez Rosję pod koniec stycznia 2014 r. z uwagi na ASF w Polsce i na Litwie. W 2014 r. na ten wielki trafiło zaledwie 70 tys. ton mięsa, żywca i produktów wieprzowych z UE, czyli aż ponad 11-krotnie mniej niż przed rokiem.
Znacznie mniej unijnych wyrobów kupiły również Ukraina i Białoruś. Głównymi odbiorcami wieprzowiny były zatem w omawianym okresie kraje azjatyckie - Chiny, Japonia, Korea Południowa i Filipiny.
Najwięcej towarów do krajów trzecich wysłały Niemcy, Dania, Hiszpania, Holandia, Francja i Polska. Większość czołowych eksporterów zanotowała jednak spadek eksportu - największy nasz kraj.
Państwa UE zakupiły natomiast w ub.r. w krajach trzecich ok. 35 tys. ton mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych, czyli 4,4 proc. więcej niż w 2013 r. Najważniejszym dostawcą była tradycyjnie Szwajcaria.