"Społem" zainwestuje 62 mln zł w nową halę produkcji majonezu w Kielcach

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (DK) | redakcja@agropolska.pl
27-11-2024,8:30 Aktualizacja: 27-11-2024,8:42
A A A

W maju 2025 roku Wytwórcza Spółdzielnia Pracy „Społem” rozpocznie budowę nowej hali produkcji majonezu w Kielcach – poinformował we wtorek prezes Adam Jamróz. Inwestycja warta 62 mln zł ma poprawić wydajność produkcji i umożliwić realizację rosnących zamówień eksportowych.

Rozbudowa zakładu jest odpowiedzią na wzrost popytu na produkty firmy. Sprzedaż na rynki zagraniczne Majonezu Kieleckiego rok do roku wzrosła o 25 proc, a w ciągu dekady (2013-2023) o ponad. 220 proc. "Obecnie bywa tak, że z dnia na dzień wpływają nam zamówienia na 600-700 palet. Takie nagłe zwiększenie zamówień powoduje u nas niepotrzebny bezwład, czasem dostawy muszą być reglamentowane. Rozbudowa zakładu pozwoli nam sprostać tym wyzwaniom" – wyjaśnił prezes Jamróz podczas konferencji prasowej.

kowr, produkty rolno-spożywcze, żywność, eksport

Wartość eksportu produktów rolno-spożywczych nieco wyższa niż przed rokiem

W ciągu pierwszych ośmiu miesięcy br. Polska sprzedała za granicę żywność o wartości 34,75 mld euro, o 0,2 mld euro więcej niż przed rokiem - poinformował Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa (KOWR). Największym odbiorcą pozostają Niemcy, a...

Nowy budynek o powierzchni użytkowej 8 tys. m kw. powstanie na terenie zakładu przy ul. Mielczarskiego w Kielcach. W planach jest budowa nowej rozlewni majonezu, której powierzchnia zwiększy się czterokrotnie – z 600 do 2400 m kw. Projekt zakłada wprowadzenie zaawansowanej automatyzacji produkcji, w tym robotów paletyzujących, systemów kartonowania oraz technologii opartych na sztucznej inteligencji, takich jak automatyczne wykrywanie błędów na etykietach.

Hala będzie także energooszczędna, wyposażona w pompy ciepła i instalacje odnawialnych źródeł energii (OZE), co ma zmniejszyć wpływ produkcji na środowisko. "Działamy w centrum Kielc, dlatego staramy się, by nasza działalność była jak najmniej uciążliwa" – podkreślił Jamróz.

Koszt inwestycji wyniesie około 62 mln zł, z czego połowa pochodzi z funduszy własnych, a reszta z kredytu inwestycyjnego. Projekt został objęty programem Polska Strefa Inwestycji, co pozwoli firmie na częściowe odzyskanie poniesionych kosztów w formie zwolnień podatkowych.

Mimo postępującej automatyzacji, firma planuje zwiększenie zatrudnienia o ok. 5 proc. "Będziemy poszukiwać automatyków, laborantów, chemików i mikrobiologów" – zapowiedział Jamróz. Po zakończeniu budowy nowej hali firma planuje kolejny etap dekarbonizacji zakładu.

ke, ue, żywność, eksport żywności

Nieznaczny wzrost eksportu żywności z UE w pierwszej połowie roku

Wyższe ceny oliwek i oliwy z oliwek przyczyniły się do wzrostu eksportu żywności z UE w pierwszej połowie roku - podała w piątek Komisja Europejska. Jego wartość wyniosła o 1,5 mld euro więcej niż w pierwszych sześciu miesiącach 2023 roku....

W 2023 roku WSP „Społem” osiągnęła przychody w wysokości 250 mln zł i zysk netto na poziomie 23 mln zł. Zatrudnienie w zakładzie wynosi obecnie 370 osób. Sprzedaż na rynki zagraniczne Majonezu Kieleckiego (w porównaniu 9 miesięcy tego i ubiegłego roku) wzrosła o 25 proc, a w ciągu dekady o ponad. 220 proc. (2013-2023).

WSP „Społem” jest drugim co do wielkości producentem majonezu w Polsce; sprzedaje miesięcznie około 2 tys. ton tego produktu, co wymaga zużycia 22-23 cystern oleju tygodniowo.

WSP „Społem”, założona w 1920 roku, rozpoczęła działalność od produkcji mydła gospodarczego, stopniowo rozszerzając asortyment o proszki do prania, musztardę czy ocet. Od ponad 60 lat jest producentem majonezu. Od 1990 roku WSP „Społem” działa jako własność pracowników.

Poleć
Udostępnij