Spadają ceny żywności i olejów
Indeks FAO wskazujący na miesięczne zmiany cen dla koszyka produktów żywnościowych (zboża, oleje, nabiał, mięso i cukier) był w listopadzie na poziomie 156,7 punktów wobec 162 pkt. w październiku. Przez miesiąc spadł zatem o 1,6 proc.
Oznacza to, że po dwóch miesiącach wzrostów (wrzesień-październik) stawki znowu poleciały w dół - informuje FAMMU/FAPA. Wcześniej przez dziewięć miesięcy z rzędu ceny spadały (grudzień’14 - sierpień’15) i w tym ostatnim miesiącu były najniższe od grudnia 2008 roku. Przez ostatni miesiąc potaniały zboża, oleje, artykuły mleczarskie oraz mięso, a podrożał tylko cukier. Porównując stawki rok do roku indeks obniżył się aż 18 proc.
Ceny olejów roślinnych były na poziomie 138,2 pkt. wobec 142,6 w październiku oraz 164,9 pkt. w listopadzie 2014 roku. Po wzroście w październiku indeks powrócił zatem do tendencji spadkowej.
Niższe wartości odzwierciedlała redukcja cen oleju palmowego, sojowego oraz energii. Olej palmowy potaniał za sprawą miernego popytu połączonego z większą niż oczekiwano produkcją w Azji Południowo-Wschodniej, zaś sojowy był tańszy z powodu wzrostu szacunków zbiorów soi w USA i poprawy zaawansowania zasiewów w Ameryce Południowej.