Spadają ceny za kurczęta brojlerów. W Polsce znowu najtaniej
Eksperci z Brukseli podali, że we wrześniu za 100 kilogramów kurcząt brojlerów (tuszki patroszone z szyjami 65 proc.) płacono średnio w Unii Europejskiej 191,5 euro.
Przez miesiąc stawki spadły o 1 proc., w skali roku poszły w górę o 2,1 proc, zaś wobec średniej z lat 2010-2014 wzrosły tylko o 0,2 proc. - informuje FAMMU/FAPA.
W minionym miesiącu kurczęta potaniały w 14. państwach Wspólnoty - najbardziej w Portugalii (7 proc.) i Polsce (6 proc.). U nas 100 kilogramów mięsa kosztowało 134,1 euro i było nadal najtańsze w Unii Europejskiej (70 proc. średniej). Przez rok nasze kurczęta podrożały o 0,7 proc.
Z kolei w 9. krajach Wspólnoty ceny brojlerów nieznacznie wzrosły - przede wszystkim w Szwecji (6 proc.). Najwięcej za ten towar płacono tradycyjnie w Niemczech i Finlandii (ok. 260 euro/100 kg).
Od początku roku przeciętne stawki w UE wzrosły o 3,2 proc., wspierane rosnącym eksportem do krajów trzecich zwłaszcza na rynki afrykańskie i azjatyckie.