Rośnie produkcja mrożonych warzyw

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Bank BGŻ BNP Paribas, (em) | redakcja@agropolska.pl
03-01-2018,13:30 Aktualizacja: 03-01-2018,13:47
A A A

We wrześniu GUS przedstawił szacunki ubiegłorocznych zbiorów warzyw gruntowych, które miały wynieść ok. 4,5 mln ton. To wynik zbliżony do tego z 2016 r., ale produkcja mrożonek ma być wyższa.  

Mimo przewidywanej stabilizacji zbiorów, dane o wytwórczości mrożonych warzyw w przedsiębiorstwach zatrudniających 50 osób i więcej wskazują, że rezultat rok do roku będzie lepszy - informują analitycy Banku BGŻ BNP Paribas.

Od początku bieżącego sezonu 2017/18 (lipiec-październik) średnie i duże firmy wyprodukowały bowiem już łącznie ponad 326 tys. t warzyw mrożonych, czyli więcej o 6,6 proc. (o 20 tys. t) niż w tym samym okresie rok wcześniej.

W lipcu, sierpniu i październiku osiągnięto wyższe wyniki niż w analogicznych miesiącach 2016 roku. Jedynie we wrześniu wyprodukowano mniej mrożonych warzyw.
 

Poleć
Udostępnij
WAŻNE TERMINY

do 12.06.2024 - termin rejestracji udziału w bezpłatnym szkoleniu on-line: "Ekonomiczne uwarunkowania nawożenia w rolnictwie"

17.06.2024 - termin egzaminu dla osób ubiegających się o wpis do rejestru inspektorów rolnictwa ekologicznego

do 30.06.2024 - termin udzielania przez ARiMR kredytów płynnościowych dla producentów rolnych oraz kredytów skupowych

do 1.07.2024 - termin składania wniosków o przyznanie pomocy finansowej w ramach Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027. Termin wprowadzania zmian we wnioskach został wydłużony do 16 lipca.

do 30.09.2024 - składanie wniosków o dotację dla Kół Gospodyń Wiejskich