Rośnie eksport jaj i przetworów
Unijny wywóz jaj i przetworów jajecznych (w ekwiwalencie bez jaj wylęgowych) do krajów trzecich wzrósł w pierwszym kwartale bieżącego roku w skali roku o 15 proc. do ok. 56 tys. ton.
Komisja Europejska informuje, że eksport jaj spożywczych zwiększył się o 30 proc. do 33 tys. ton, jaj bez skorupek o 36 proc. do 5,6 tys. ton, a żółtek jaj o 107 proc. do 4,2 tys. ton. Obniżył się jedynie wywóz albuminy jaj - o 13 proc. do 21 tys. ton - informuje FAMMU/FAPA.
Jaja spożywcze potaniały w maju
Dodatnie saldo UE w handlu zagranicznym jajami i przetworami jajecznymi wzrosło przez rok o 16 proc. do 60 tys. ton. Głównymi dostawcami towarów poza Wspólnotę były Holandia, Hiszpania, Włochy i Francja. Wysyłki z Polski poszły w górę aż o połowę do 2,2 tys. ton.
Największym rynkiem zbytu dla unijnych produktów z tego sektora była Szwajcaria, gdzie wysyłano przede wszystkim jaja spożywcze, ale w ciągu roku dostawy z UE zmalały jednak o 6 proc. do 11 tys. ton. Na drugie miejsce odbiorców spadła Japonia, która importowała z Unii głównie suszoną albuminę jaj.
Od stycznia do marca unijny import jaj i przetworów był prawie taki sam jak przed rokiem i wyniósł ok. 4 tys. ton (w ekwiwalencie bez jaj wylęgowych). W strukturze towarowej wolumenu przywozu dominowały przetwory jajeczne. Największym dostawcą towarów do Wspólnoty była Argentyna.