Propozycje cen dla kontraktów producentów owoców miękkich z przetwórcami
Resort rolnictwa opublikował w czwartek projekt umowy kontraktacyjnej wraz z przedziałami cenowymi na sezon 2019 dla owoców miękkich. - To propozycja dla tegorocznych kontraktów zawieranych między producentami owoców miękkich a firmami przetwórczymi - powiedziała PAP Małgorzata Książyk z MRiRW.
Podkreśliła, że "nie są to wiążące stawki urzędowe, a propozycje cen rekomendowane przez resort, w oparciu o opinię ekspertów w zakresie ekonomiki rolnictwa". - To odpowiedź ministerstwa rolnictwa na wniosek rolników o wzmocnienia kontraktowania dostaw produkcji rolnej - dodała.
Czas na polskie superowoce. Minister zachęca do jedzenia
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi podało, że projekt dostosowano do: jabłek, porzeczek do mrożenia i na koncentrat, aronii na koncentrat, wiśni do mrożenia i na koncentrat, truskawek do mrożenia i na koncentrat, maliny do mrożenia i na koncentrat.
Resort zaproponował następujące przedziały cenowe na sezon 2019: jabłko - 0,30 do 0,60 zł za kg; porzeczka do mrożenia - 1,50 do 3,00 zł za kg; porzeczka na koncentrat - 1,25 do 2,50 zł za kg; aronia na koncentrat - 1,00 do 2,00 zł za kg; wiśnia do mrożenia - 1,50 do 3,00 zł za kg; wiśnia na koncentrat - 1,00 do 2,00 zł za kg; truskawka do mrożenia - 3,00 do 6,00 zł za kg; truskawka na koncentrat - 2,00 do 4,00 zł za kg; malina do mrożenia - 4,00 do 8,00 zł za kg; malina na koncentrat - 3,50 do 7,00 zł za kg.
Ministerstwo zaznaczyło w informacji zamieszczonej na swojej stronie internetowej, że przedziały cenowe na sezon 2019 w projekcie zostały zweryfikowane przez Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy.
Chcieli wyłudzić 10 milionów złotych od producentów owoców i warzyw
- W dyskusji nad wzmacnianiem pozycji producentów rolnych w łańcuchu dostaw żywności, bardzo często podnoszone jest zagadnienie ceny, jako elementu istotnie wpływającego na kształt stosunków umownych. Rolnicy, jako najsłabsze ogniwo łańcucha żywnościowego, mają ograniczony wpływ na poziom uzyskiwanych przez nich cen za wyprodukowane produkty rolne. Odnosi się to w szczególności do produktów świeżych, szybko psujących się, np. owoców miękkich - wskazało MRiRW. Dodało, że siłą przetargową dysponują podmioty silne ekonomicznie - przetwórstwo i handel.
Projekt umowy kontraktacyjnej na dostarczanie produktów rolnych wypracowano w 2018 r. w ramach powołanej w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi grupy roboczej, w skład której weszli m.in. przedstawiciele organizacji zrzeszających producentów owoców oraz przedstawiciele branży przetwórstwa owocowo-warzywnego.
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś