Produkcja soi pobiła rekordy
Produkcja soi w Unii Europejskiej w sezonie 2015/16 była na rekordowym poziomie i wyniosła 2,1 mln ton. To aż o 13 proc. więcej niż w minionym roku handlowym.
W ostatnich lat wytwórczość tego surowca do produkcji oleju sojowego we Wspólnocie podwoiła się - informuje FAMMU/FAPA. Najwięcej soi zbiera się we Włoszech (1,1 mln ton), Rumunii (240 tys. ton), Francji (220 tys. ton) i Chorwacji (180 tys. ton).
Plony oleistych będą niższe niż przed rokiem
Unia nie zaspokaja własną produkcją zapotrzebowania na wysokobiałkowe komponenty paszowe i musi sporo importować. Wbrew rosnącej produkcji dostawy soi mogą osiągnąć aż 14,5 mln ton (+3,2 proc.) wobec około 14,1 mln ton sezon wcześniej, a Unia pozostanie drugim importerem na świecie.
W bieżącym sezonie zapowiada się rekordowy przerób soi na poziomie 14,9 mln ton (+0,9 mln ton r/r), co wynika z przewidywanego wzrostu w Niemczech, Holandii, Włoszech oraz Hiszpanii.
Spadek podaży rzepaku oraz słonecznika spowoduje przekierowanie popytu na soję. W sezon 2015/16 UE weszła z dość wysokimi zapasami tego surowca - na poziomie około 1,3 mln ton, które jeszcze zostaną uzupełnione, aby pod koniec sezonu osiągnąć około 1,4 mln ton.
Tymczasem globalna produkcja soi w sezonie 2015/16 ma być nieco mniejsza niż rok wcześniej i wynieść około 315,3 wobec 318,7 mln ton.