Polski handel mięsem na plusie
W pierwszej połowie bieżącego roku saldo wymiany handlowej mięsem, podrobami, żywcem, przetworami, tłuszczami i mączkami zwierzęcymi było dodatnie i wyniosło 1 mld 258 mln euro.
Korzystny (319,4 mln euro) był bilans w handlu mięsem czerwonym oraz podrobami - informuje FAMMU/FAPA. W omawianym okresie eksport wieprzowiny z Polski wyniósł 191,8 tys. ton (+7,2 proc.), a jego wartość 330,2 mln euro (-3,6 proc.).
Aukcja bydła mięsnego w Janowie
Większy wywóz tego gatunku mięsa - mimo rosyjskiego embarga - to efekt wyższej sprzedaży do krajów UE (o 26 proc.) i Stanów Zjednoczonych (o 18 proc.). W górę również poszedł import wieprzowiny do Polski - o 10,4 proc. do 331,4 tys. ton. Wartość przywozu osiągnęła blisko 603 mln euro. Bilans handlu tym mięsem nieco się poprawił, ale pozostał na minusie - 272,8 mln euro.
W pierwszej połowie 2015 r. Polska wyeksportowała także prawie 135 tys. ton świeżego lub chłodzonego mięsa wołowego (+15 proc.) o wartości 449,5 mln euro oraz około 36 tys. ton mrożonej wołowiny (+1 proc.), za którą otrzymaliśmy 113,4 mln euro.
Saldo wymiany handlowej żywymi zwierzętami było ujemne i wyniosło 204 mln euro. Przesądził o tym wzrost wartości importu bydła oraz drobiu przy znacznym spadku eksportu żywca wołowego, świń, a także owiec i kóz.
Od stycznia do końca czerwca Polska wyeksportowała 148,7 tys. ton przetworów mięsnych, czyli o 9,2 proc. więcej niż przed rokiem o wartości 443 mln euro (+8,6 proc.).