Polska zabiega o otwarcie rynku Iraku dla polskiej wołowiny i drobiu
Na spotkaniu ministrów rolnictwa Polski i Iraku omówiony został zakres współpracy dotyczący rolnictwa. Irak zainteresowany jest postępem naukowym i innowacjami w rolnictwie. Polska zabiega zaś o otwarcie Iraku dla polskiej wołowiny i drobiu.
Szef resortu rolnictwa Krzysztof Jurgiel spotkał się z ministrem rolnictwa Republiki Iraku Falahem Hassanem Zaidanem, który przebywa w Polsce w ramach irackiej oficjalnej wizyty pod przewodnictwem prezydenta Republiki Iraku Fu'ada Masuma Khadera.
Najwięcej polskich jaj kupuje Holandia, ale są też chętni w Iraku
- Podczas rozmów ustaliliśmy obszary, w których chcemy współpracować. Jak obiecał minister Zaidan, w najbliższych dwóch tygodniach otrzymamy projekt memorandum. My również przedstawimy swoje propozycje i sądzę, że w ciągu dwóch, trzech miesięcy takie memorandum zostanie podpisane - powiedział Jurgiel po spotkaniu ze swoim irackim odpowiednikiem.
Dodał, że Polska zabiega o otwarcie irackiego rynku wołowiny i drobiu, co jest dla naszego kraju bardzo ważne.
- Deklarowaliśmy także współpracę w zakresie postępu naukowego, innowacji, przekazywania doświadczeń instytutów i gospodarstw rolnych, co z kolei jest bardzo potrzebne Irakowi - powiedział Jurgiel.
Podczas spotkania minister Zaidan mówił o konieczności podjęcia przez Irak znaczących inwestycji w celu odbudowy sektora rolno-spożywczego. Wyraził nadzieję na zaangażowanie polskich podmiotów w modernizację irackiego rolnictwa.
Polski rynek wołowiny będzie rozwijał się nadal
Obaj ministrowie uważają, że jest potrzeba podpisania porozumienia o współpracy w dziedzinie rolnictwa między Polską a Irakiem.
W 2016 r. wielkość eksportu artykułów rolno-spożywczych do Iraku wyniosła 27,7 mln euro, co oznaczało 13-proc. wzrost w stosunku do analogicznego okresu 2015 r. W 2016 r. polskie sery i twarogi były najważniejszym polskim produktem eksportowanym na rynek iracki.
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś