Według najnowszych danych Eurostatu, Polska jest obecnie trzecim producentem masła w Unii Europejskiej. W styczniu wytworzono u nas 16,5 tys. ton tego tłuszczu.
Według najnowszych danych Eurostatu, Polska jest obecnie trzecim producentem masła w Unii Europejskiej. W styczniu wytworzono u nas 16,5 tys. ton tego tłuszczu.
Więcej masła wyprodukowały we wspomnianym miesiącu jedynie Niemcy (46 tys. ton) i Francja (44,5 tys. ton) - informuje FAMMU/FAPA. Na trzecim stopniu podium jesteśmy również według wstępnych wyników produkcji za cały 2014 rok. Eurostat podaje, że w naszym kraju wytworzono ok. 171 tys. ton, w Niemczech 489,2, a we Francji 441,8.
Najnowsze pełne dane Komisji Europejskiej dotyczące produkcji przetworów mlecznych w krajach UE pochodzą z 2013 roku. W wytwórczości masła Polska zajmowała wtedy czwartą lokatę (143 tys. ton) za Niemcami (424,34 tys. ton), Francją (338,06 tys. ton) i Irlandią (152,1 tys. ton), a przed Włochami (97,41 tys. ton), Finlandią (44,01 tys. ton) oraz Danią (43 tys. ton).
Nieco gorzej wypadamy w produkcji serów i w 2013 roku zajmowaliśmy piąte miejsce z wynikiem na poziomie 732,28 tys. ton. Więcej serów wytworzono w Niemczech (2,182 mln ton), Francji (1,931 mln ton), we Włoszech (1,158 mln ton) i w Holandii (744,5 tys. ton).