Polska sprzedaje mniej jaj i przetworów jajecznych
W pierwszym półroczu br. wolumen eksportu jaj i przetworów jajecznych z Polski zmniejszył się w skali roku o 3 proc. do ok. 120 tys. ton. Wartość sprzedaży była jednak wyższa o 2 proc. i wyniosła 128 milionów euro.
Jednocześnie spadł import - o 7 proc. do 12 tys. ton, przy wydatkach wyższych o 1 proc. (24 mln euro). Ceny transakcyjne w eksporcie wzrosły przez rok o 5 proc., a w imporcie nawet o 8 proc. - informuje FAMMU/FAPA. Dodatnie saldo w handlu zagranicznym sektora jaj wzrosło wobec pierwszej połowy 2014 r. o 2 proc. do ok. 104 mln euro.
Najważniejszym partnerem handlowym Polski w sektorze jaj pozostała tradycyjnie Unia Europejska. Produkty trafiały przede wszystkim do Niemiec, Holandii, Włoch i Czech. Te trzy państwa miały 62 proc. udziału w wartości naszego eksportu sektora jaj.
Wśród krajów trzecich największymi odbiorcami jaj i przetworów były Ukraina i Białoruś. Wśród dostawców jaj i przetworów do Polski dominowały również państwa UE z Niemcami, Holandią i Francja na czele. Z tych trzech krajów pochodziło ok. 60 proc. wartości importu.