Pogoda zrobiła swoje. Cytrusów będzie mniej
Eksperci z Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa (USDA) szacują, że zbiory owoców cytrusowych w Unii Europejskiej w bieżącym sezonie wyniosą ok. 10,8 mln t i będą o 9 proc. niższe niż rok wcześniej.
Spadek produkcji wynika przede wszystkim z niesprzyjających warunków pogodowych (susza i zbyt wysokie temperatury) w Hiszpanii i we Włoszech, które są największymi producentami cytrusów we Wspólnocie - informują analitycy Banku BGŻ BNP Paribas.
Jabłka dwa razy droższe niż przed rokiem. Kosztują tyle, co mandarynki
W Hiszpanii zbiory poleciały w dół o 12 proc. do 6,2 mln t, zaś we Włoszech o 7 proc. do 2,9 mln t. W unijnej produkcji cytrusów dominują pomarańcze (60 proc. udział). W obecnym roku handlowych ich zbiory oceniane są na niecałe 6,3 mln t (-8 proc. r/r). Jakość i wielkość owoców z wymienionych krajów, skąd pochodzi ok. 80 proc. pomarańczy jest oceniana jako dobra.
Zbiory mandarynek są szacowane na blisko 3 mln t (-13 proc. r/r), cytryn mają przekroczyć nieznacznie ok. 1,5 mln t (-1,4 proc. r/r), zaś grejpfrutów wynieść 88,6 tys. t (-16 proc. r/r).
Spadek unijnych zbiorów cytrusów wpłynie na eksport. Znaczna część owoców trafia na rynek Wspólnoty. Z krajów trzecich jeszcze kilka lat temu jednym z największych odbiorców była Rosja. Po wprowadzeniu embarga w 2014 r., dostawy owoców trafiają głównie do Chin, Arabii Saudyjskiej i Zjednoczonych Emiratów Arabskich.
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś