Owoców jagodowych mniej niż przed rokiem. GUS podał nowe szacunki

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Bank BGŻ BNP Paribas, (em) | redakcja@agropolska.pl
22-01-2018,14:30 Aktualizacja: 23-01-2018,9:05
A A A

Według najnowszych szacunków opublikowanych przez GUS, w 2017 roku w Polsce zebrano ok. 0,5 mln ton owoców jagodowych. To o 15 proc. mniej niż przed rokiem i o 10 proc. poniżej średniej z 5 lat.   

Do zakładów przetwórczych trafiło mniej surowca niż w poprzednim sezonie, ale skala spadku dostaw była mniejsza niż wynikałoby to z poziomu produkcji. To przede wszystkim wynik wysokich cen skupu oferowanych przez firmy, co wpłynęło na obniżenie eksportu - informują analitycy Banku BGŻ BNP Paribas.   

TSW 2018, Nadarzyn, TSW 2018 w Nadarzynie, targi, sadownictwo, warzywnictwo, agrobiznes

Owoce i warzywa na pierwszym planie, czyli targi TSW 2018

W podwarszawskim Nadarzynie trwa ósma edycja targów sadownictwa i warzywnictwa TSW, które co roku przyciągają tysiące gości nie tylko z Polski, ale również z zagranicy. Impreza odbywająca się w dniach 10-11 stycznia w...

Co więcej, IERiGŻ prognozuje, że wolumen wywozu przetworów z owoców kolorowych, czyli zagęszczonych soków, jak również mrożonych obniży się mniej niż ich produkcja bowiem za granicę trafią nie tylko produkty z sezonu 2017/18, ale również zapasy.  

W produkcji owoców jagodowych dominowały w minionym roku truskawki (37 proc. udziału). Zbiory wyniosły 178 tys. t i w skali roku poleciały w dół o 10 proc. (o 19 tys. t).  Za truskawki do konsumpcji bezpośredniej płacono średnio 7,48 zł/kg - o 87 proc. (3,48 zł/kg) więcej niż rok wcześniej.

Produkcja zagęszczonego soku truskawkowego w roku handlowym 2017/18 wyniosła 6 tys. t wobec  4,5 tys. t w poprzednim. Z kolei wytwórczość mrożonych truskawek jest szacowana na 135 tys. t (stabilny poziom rok do roku).
 

Poleć
Udostępnij