Opolskie: karp niemodliński na Liście Produktów Tradycyjnych
Karp niemodliński to najnowszy specjał kulinarny z woj. opolskiego, który został wpisany na ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych. Pierwszy, który trafił na nią w tym roku. W sumie na liście znalazły się dotąd 62 produkty z regionu, a 1420 z całego kraju.
W informacji dotyczącej karpia niemodlińskiego na stronie ministerstwa rolnictwa, na której prezentowane są wszystkie produkty z listy, podkreślono, że początek chowu i hodowli karpia królewskiego w okolicach Niemodlina datowany jest na XIV wiek; w połowie XVIII stulecia na terenie dawnego powiatu niemodlińskiego istniało ok. 250 stawów.
Śledź też już jest na specjalnej liście
"Obecnie prowadzony jest chów i hodowla ryb na obszarze około 710 ha stawów w powiecie opolskim oraz 250 ha w powiecie raciborskim zaopatrując rynek lokalny oraz dostarczając ryby do odbiorców na terenie całego kraju" - podkreślono.
Oprócz karpia niemodlińskiego produktem rybnym z opolskiego na ministerialnej liście są też harynki w cebulowej zołzie, czyli śledzie w sosie cebulowym.
Anna Bodzioch z Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Wsi opolskiego urzędu marszałkowskiego powiedziała PAP, że karp niemodliński to pierwszy w tym roku produkt z Opolszczyzny wpisany na ministerialną listę.
Wnioski o wpisanie dwóch kolejnych - markiz i herbatników regionalnych w polewie kakaowej Cukrów Nyskich - już przesłano do resortu rolnictwa. "Czekamy na odpowiedź w tej sprawie" - dodała.
Kiełbasa wiejska i chleb ze starego pieca. Nowe specjały na liście
W sumie w ub. roku na listę dopisano 6 opolskich specjałów. Był kompot z kwity, czyli pigwy; kruche chrusty, zwane faworkami; miody wołczyńskie; nudle, czyli swojski makaron; opolskie modziki - surowe tuszki młodych gołębi oraz właśnie krupniok śląski.
Wcześniej na listę opolskich specjałów wpisano też np. roladę wołową; drożdżowego kołocza; ser domowy smażony z twarogu; masło czy twaróg z Olesna; nalewkę z kresowym rodowodem z zielonych orzechów czy śląskie buchty, czyli kluski drożdżowe gotowane na parze.
Na ministerialną listę produktów regionalnych mogą być wpisywane produkty rolne, spożywcze i napoje spirytusowe produkowane z zastosowaniem tradycyjnych metod. Muszą one też stanowić element dziedzictwa kulturowego regionu, w którym są wytwarzane. Za tradycyjne metody produkcji uznaje się metody wykorzystywane co najmniej od 25 lat.
Utworzona w 2005 roku Lista Produktów Tradycyjnych służy promowaniu regionalnych specjałów. Do połowy czerwca 2015 r. było na niej 1420 produktów. Najwięcej swoich lokalnych przysmaków mają na liście województwa podkarpackie (190) i pomorskie (165), małopolskie (145) czy lubelskie (142).