Nasze pieczarki podbijają unijny rynek. Rośnie też sprzedaż poza Wspólnotę
Od początku roku do końca września za kilogram pieczarek do konsumpcji bezpośredniej płacono średnio 5,07 zł - wynika z najnowszych danych IERiGŻ. To o 6 proc. więcej niż przed rokiem.
Według szacunków analityków Banku BGŻ BNP Paribas blisko 70 proc. wyprodukowanych u nas pieczarek trafia za granice. Polska jest głównym ich eksporterem w Unii Europejskiej. Od stycznia do lipca wolumen wywozu wyniósł 130,2 tys. ton i był zbliżony do wyniku sprzed roku.
Polska pieczarkową potęgą dzięki UE
Największymi odbiorcami naszych pieczarek pozostają kraje unijne, gdzie w omawianym czasie trafiło 83 proc. eksportu. Znawcy rynku podkreślają, że wywóz do Wspólnoty spadł jednak o 2 proc. do 108,9 tys. ton, ale sprzedaż pozaunijna zwiększyła się o 11 proc. do 21,3 tys. ton. Polskie pieczarki podbijają wiele rynków ze względu na atrakcyjną cenę i wysoką jakość.
Wzrost cen widoczny jest też na rynku detalicznym, gdzie średnio w pierwszych ośmiu miesiącach br., konsumenci musieli zapłacić 7,63 zł za kilogram (+2 proc. r/r). Przeciętne spożycie w kraju wyniosło przed rokiem około 2,7 kg na osobę.
Rośnie produkcja pieczarek i w 2017 r. - według szacunku IERiGŻ - powierzchnia upraw w Polsce może wynieść 244 ha, a zbiory około 325 tys. ton. W ostatnich latach (w wytwórczości i handlu) wzrasta znaczenie również innych gatunków grzybów, m.in. z gatunku Pieprznik jadalny, kurek, z rodziny borowikowatych, a nawet trufli.
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś