Nabiał jedną z najbardziej drożejących kategorii żywności
Ceny detaliczne nabiału (mleko, sery, jaja) w Polsce w ubiegłym roku wzrosły średnio o 5,9 proc., czyli o 1,3 proc. więcej niż stawki żywności ogółem - wynika z danych Głównego Urzędu Statystycznego.
Podrożały przede wszystkim jaja - przeciętnie o 12,8 proc. Ceny serów dojrzewających i topionych poszły w górę o 6,8 proc., a jogurtów śmietany, napojów i deserów mlecznych o 5,9 proc. Mniej wzrosły stawki mleka pitnego (2,9 proc.) oraz twarogów (2,2 proc.) - informują analitycy Banku BGŻ BNP Paribas.
Cena mleka w UE spadła, a w Polsce nadal rośnie
GUS podał również ceny detaliczne wybranych produktów mleczarskich. Za kilogram sera dojrzewającego w sklepach w 2017 r. płaciliśmy średnio 21,01 zł (+15,7 proc. r/r). Najwięcej ten produkt kosztował w woj. lubuskim (22,57 zł/kg), a najmniej w woj. podkarpackim (19,99 zł/kg).
Kilogram sera twarogowego półtłustego wart był przeciętnie w detalu 13,38 zł (+1,1 proc.). Najdroższy był w woj. mazowieckim (14,57 zł/kg), a najtańszy w woj. świętokrzyskim (11,94 zł/kg).
Średnia cena mleka spożywczego krowiego o zawartości tłuszczu 3-3,5 proc. pasteryzowanego była na poziomie 2,77 zł za litr, a mleka spożywczego krowiego o zawartości tłuszczu 2-2,5 proc. 2,41 zł za litr. To odpowiednio o 1,5 i 3,3 proc. więcej niż przed rokiem.
Za 200 g kostkę masła płaciliśmy przed rokiem przeciętnie 5,83 zł, czyli o 41 proc. więcej rok do roku. Tłuszcz był najdroższy w woj. zachodniopomorskim (6,20 zł), a najtańszy w woj. wielkopolskim (5,52 zł).
Według danych Eurostat, w 2017 r. w Unii Europejskiej ceny detaliczne mleka serów i jaj wzrosły średnio o 3,1 proc., zaś w Polsce o 6 proc.
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś