Cebula, kalafiory, brokuły i groszek kosztują mniej niż rok wcześniej. To efekt wysokiej podaży i ograniczonego popytu.
Warzywa mrożone są co najmniej o kilkanaście procent tańsze niż o tej samej porze przed rokiem. Eksperci przewidują dalsze spadki stawek.
Analitycy BGŻ informują, że polska cebula od początku roku do pierwszej dekady kwietnia potaniała o 18 proc. do 0,32 euro za kilogram. Mrożone kalafiory i brokuły są z kolei tańsze o 15-17 proc. niż przed rokiem i kosztują obecnie odpowiednio 0,56-0,60 i 0,72-0,75 euro za kilogram. Z kolei mrożony groszek z Polski, mimo niewielkiego wzrostu cen na początku kwietnia (5 proc. do 0,58 euro/kg) jest o 22 proc. tańszy niż dwanaście miesięcy temu.
Tanie mrożonki warzywne to efekt utrzymującej się dość wysokiej podaży na rynkach krajowym i europejskim przy ograniczonym popycie zewnętrznym (rosyjskie embargo).
Według danych Głównego Urzędu Statystycznego produkcja mrożonych warzyw w 2014 r. wyniosła 588 tys. ton i była o 2,8 proc. wyższa niż przed rokiem. Podobnie było zresztą w pozostałych krajach UE.