Według danych ARR od kwietnia 2014 r. do lutego 2015 r. mleczarnie skupiły około 9,63 mln ton surowca po przeliczeniu na mleko o referencyjnej zawartości tłuszczu.
Niekorzystna koniunktura na rynku mleka oraz konieczność zapłacenia wysokich kar za przekroczenie kwot mlecznych sprawiły, że w ostatnich miesiącach mocno wyhamowywały wzrostowe tendencje w skupie.
Według danych GUS w lutym wolumen zakupionego przez mleczarnie surowca był o 0,1 proc. niższy niż rok wcześniej i wyniósł 757,7 mln litrów - informują analitycy BGŻ. To pierwszy tak duży miesięczny spadek odnotowany od czerwca 2013 roku.
Według danych ARR od kwietnia 2014 r. do lutego 2015 r. mleczarnie skupiły około 9,63 mln t surowca po przeliczeniu na mleko o referencyjnej zawartości tłuszczu, czyli o 4,71 proc. więcej niż w analogicznych miesiącach rok wcześniej. Agencja szacuje, że przekroczenie krajowej kwoty dostaw hurtowych może sięgnąć 6 proc.
Coraz mniejsze wzrosty wolumenu skupu przełożył się na przetwórstwo. W styczniu i lutym w zakładach zatrudniających 50 osób i więcej istotnie wzrosła produkcja masła - o 12 proc. w relacji rocznej sięgając 112 tys. ton.
Więcej wytworzono także mleka płynnego - o prawie 5 proc. w relacji rocznej (446,4 mln litrów) oraz serów twarogowych - o 3,5 proc. (68,8 tys. t). Spadła natomiast produkcja śmietany (o prawie 4 proc.), serów dojrzewających (o 7 proc.), jogurtów (o 6,5 proc.) oraz mleka w proszku (o 11 proc.).