Jaja spożywcze coraz tańsze
Komisja Europejska podała, że w listopadzie 100 kilogramów jaj spożywczych klasy L i M kosztowało średnio w krajach Wspólnoty 126,9 euro. Przez miesiąc stawki spadły o 1,9 proc., a w skali roku aż o 5 proc.
Jaja potaniały w listopadzie w siedmiu państwach członkowskich - najbardziej w Irlandii (5 proc.) - informuje FAMMU/FAPA. W Polsce ceny wzrosły - w porównaniu z październikiem - o 1 proc. do 135,6 euro za 100 kilogramów i przewyższały średnią unijną o 6,8 proc. Przez rok produkt podrożał o 2 proc.
Z kolei w czternastu państwach UE ceny jaj poleciały w górę - przede wszystkim w Słowenii (5,4 proc.). Najwięcej kosztowały tradycyjnie w Szwecji (205 euro/100 kg), a najmniej w Rumunii (109 euro/100 kg).
Od stycznia do maja na unijnym rynku jaj dominował spadek stawek. Wynikało to z osłabienia popytu wewnętrznego oraz poprawy opłacalności produkcji z uwagi na obniżki kosztów pasz dla niosek.
W czerwcu i lipcu jaja w UE znacznie podrożały w ślad za rosnącym zapotrzebowaniem eksportowym, m.in. ze strony Stanów Zjednoczonych borykających się z ptasią grypą. Od sierpnia ceny ponownie lecą w dół wraz ze spadkiem stawek zbóż i pasz, a co za tym idzie poprawą opłacalności produkcji jaj.