Indeks światowych cen żywności FAO stabilny
Indeks światowych cen żywności FAO wyniósł w lutym 150,2 pkt. i w porównaniu z danymi ze stycznia wzrósł tylko o 0,1 proc. (0,2 pp.). Przez rok stawki poleciały... w dół aż o 14,5 proc. (25,6 pp.).
W minionym miesiącu znacząco podrożały tylko oleje roślinne (8 proc.) i minimalnie mięso (0,7 proc.). Wzrosły ceny wieprzowiny i wołowiny, a mięsa drobiu i owczego obniżyły się - informuje FAMMU/FAPA.
Zwyżka na rynku wieprzowiny była skutkiem unijnych dopłat do prywatnego przechowywania tego gatunku. Wołowina podrożała natomiast z uwagi na ograniczoną podaż w Australii i USA. Notowania mięsa owczego spadły już czwarty miesiąc z rzędu, co odzwierciedla sezonowy wzrost podaży w Oceanii. Z kolei drób tanieje nieprzerwanie od czerwca 2015 roku dzięki redukcji kosztów pasz.
Pozostałe towary wchodzące w skład indeksu FAO potaniały - przede wszystkim cukier (6,2 proc.) oraz artykuły mleczarskie (2,1 proc.) i zboża (0,6 proc.).