Indeks światowych cen żywności FAO wyniósł w styczniu 182,7 pkt. Przez miesiąc spadł o 1,9 proc. (3,6 pp.), a przez rok aż o 10,1 proc. (20,6 pp.).
Indeks światowych cen żywności FAO wyniósł w styczniu 182,7 punkta. Przez miesiąc spadł o 1,9 proc. (3,6 pp.), a przez rok aż o 10,1 proc. (20,6 pp.).
Ceny żywności na świecie są obecnie najniższe od lipca 2010 r - informuje FAMMU/FAPA. W minionym miesiącu spadły stawki prawie wszystkich towarów wchodzących w skład indeksu, z wyjątkiem cukru, który nieznacznie podrożał.
Indeks cen mięsa obniżył się wobec grudnia o 1,6 proc. do 194,3 pkt. To m.in. efekt spadku kursu euro wobec dolara amerykańskiego. Odzwierciedla to spadek notowań wieprzowiny z Europy oraz wołowiny i mięsa owczego z Oceanii.
Na niskie ceny wieprzowiny wpływa ponadto obfita podaż eksportowa. Redukcja grudniowego indeksu cen mięsa z 204 pkt do 197,5 pkt. wynikała przede wszystkim z gwałtownego spadku stawek za brazylijską wieprzowinę i w mniejszym stopniu drób.