Indeks cen żywności poszedł trochę w górę
W kwietniu indeks światowych cen żywności FAO wyniósł 151,8 pkt. i przez 30 dni wzrósł o 0,7 proc. (1,1 pp.). Był to trzeci miesiąc z rzędu, w którym stawki nieznacznie szły w górę.
Wobec marca podrożały oleje roślinne (4,1 proc.), zboża (1,5 proc.) i mięso (0,8 proc.). Obniżyły się natomiast ceny artykułów mleczarskich (2,2 proc.) i cukru (1,7 proc.) - informuje FAMMU/FAPA.
Stabilne były z kolei stawki wieprzowiny i drobiu, co odzwierciedla dobre zbilansowanie podaży i popytu. Notowania wołowiny wzrosły były najwyższe od października 2015 r. ze względu na ograniczoną podaż i wzrost zapotrzebowania ze strony Stanów Zjednoczonych.
W sektorze zbóż w górę poszły zwłaszcza ceny kukurydzy, co wynikało z osłabienia kursu dolara oraz wzrostu cen olejów roślinnych. Korzystne warunki pogodowe w regionach uprawy pszenicy oraz perspektywy dobrych zbiorów ograniczały wzrost cen tego zboża.
W porównaniu z kwietniem ubiegłego roku indeks FAO był w minionym miesiącu niższy o o 10 proc. (16,6 pp.).